Beleeftuin voor ouderen en mensen met een beperking

Noor Godijk van Merkestein 08-11-2023
228 keer bekeken 0 reacties

Belevingstuin met veel groen dat door seizoenen heen bloeit creëren zodat ouderen en mensen met een beperking meer kwaliteit van leven krijgen en de natuur wordt bevorderd. Ook willen we spellen plaatsen om ouderen in hun kracht te zetten zelfstandig samen een spel te doen (raakvlak sport& spel)

Met een belevingstuin met groen en spellen hopen we ouderen en mensen met een beperking een betere kwaliteit van leven te geven, zintuigen te stimuleren, participatie te verhogen en vereenzaming tegen te gaan doordat men meer samen kan doen.

Kern

Naam
Buurtschap De Haart (een deel van De Haart)

Aantal inwoners
Op dit deel 30 bewoners en er komen daarnaast 41 ouderen van maandag tot vrijdag en meer dan 20 vrijwilligers

Gemeente
Land van Cuijk - Beugen

Provincie
Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam
Zorgboerderij De Haartse gezamenlijk met zorgwoningen de Beugense Hoeve (2 aparte organisaties)

Doelstelling
Mensen met dementie, parkinson en meervoudige beperkingen een goede dag bezorgen

Aantal leden
35 mensen (25 vrijwilligers, en de rest eigenaren en personeelsleden)

Soort
Welzijnsorganisatie

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Kennis over natuurinclusief moestuinieren en kweken in een kas

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
hollandicazorg@gmail.com

Project

Doelstelling
Belevingstuin met veel groen dat door seizoenen heen bloeit creëren zodat ouderen en mensen met een beperking meer kwaliteit van leven krijgen en de natuur wordt bevorderd. Ook willen we spellen plaatsen om ouderen in hun kracht te zetten zelfstandig samen een spel te doen (raakvlak sport& spel)

Beginsituatie
We willen 2 stukken tuin die zijn gescheiden door een wandelpad (gezamenlijk 70m2) op de schop nemen. Hier is nu veel aarde en kale grond, er staan al wel wat planten (rozen, een vogelboom en een paar struiken) maar veel te weinig. Daarnaast willen we een spel voor de ouderen maken en neerzetten, dit zal iets vergelijkbaars worden met boter, kaas en eieren of 4 op een rij. Dit zal weersbestendig zijn en in XL formaat zodat ouderen dit zelfstandig kunnen spelen. Momenteel zijn we bezig met een houten bank op te gaan knappen waar (minder valide) ouderen kunnen zitten zodat ze ook zittend kunnen genieten van de toekomstige tuin. Achtergrondinformatie: (Ik spreek hier vanuit Wij, hier bedoel ik mee Sijmen (32) en ik (Noor (28)), de eigenaars van De Haartse Hoeve). Wij hebben 2 jaar geleden De Haartse Hoeve overgekocht en zijn sindsdien bezig met De Haartse Hoeve te verduurzamen en natuurinclusief te maken. Daarnaast willen we de boerderij steeds inclusiever maken, waarmee we bedoelen dat steeds meer ouderen en mensen met een beperking kunnen participeren. Voorbeelden van projecten die we al hebben afgerond in lijn met onze visie zijn: - Natuurinclusieve moestuin maken 900 m2 waarmee we elke dag verse maaltijden maken voor de ouderen - Konijnenhok maken van 30 m2 dat rolstoel toegankelijk is en waar ouderen in kunnen zitten met de konijnen - Aanplanten nieuwe fruit en vogelboompjes - Nieuwe nestkasten (gemaakt door de cliënten) voor uilen en vogels - Volledig van het gas af begin 2023 - Verder hebben we 3 mensen geholpen met een reïntegratietraject en hebben in ieder geval 2 hierdoor uiteindelijk een andere soort baan kunnen vinden.

Verbeteringen voor de woonomgeving
- Verhoogd welzijn - Meer opties om zelfstandig activiteiten te doen -> Verhoogde participatie - Meer activiteiten opties voor meervoudigbeperkten & ouderen -> Meer kwaliteit van leven - Meer zintuigen prikkeling voor meervoudigbeperkten & ouderen -> Tegengang ziekteprogressie en beleving - Meer biodiversiteit

Onderdeel van een groter geheel
Zie beginsituatie project.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van de twee zorgwoningen (4 woongroepen in totaal) met mensen die meervoudigbeperkt zijn. Deze mensen wonen in het buitengebied omdat zij niet "wenselijk" zijn in een woonwijk. Hierdoor is hun wereld erg beperkt. Deze mensen kunnen veelal niet zelfstandig lopen, niet spreken en een groot deel is rolstoelgebonden. De tuin van de aangrenzende zorgboerderij is opengesteld van maandag tot en met vrijdag en de cliënten van de woongroep mogen hier met begeleiding is lopen, zitten en genieten. Daarnaast komen er per week meer dan 40 ouderen bij dagbesteding De Haartse Hoeve. Zij komen hier om verschillende redenen, waaronder Parkinson, dementie en kans om in een sociaal isolement te raken. De tuin en de andere mensen zijn een kern steen van waarom de zorgboerderij een positief effect heeft op de ouderen. Hier ontmoeten ze andere ouderen en voelen ze zich of ze kunnen participeren. We willen dit graag verder bevorderen. Daarnaast komen er bij De Haartse Hoeve meer dan 20 vrijwilligers. Zij komen of omdat ze gepensioneerd zijn of omdat ze door andere redenen niet meer kunnen werken. De Haartse Hoeve speelt door de dagbesteding van ouderen en het bieden van vrijwilligerswerk een grote rol in participatie in de dorpen Beugen, Oeffelt, Boxmeer, Cuijk en Gennep.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We willen de tuin en het spel maken zelf met de groep gaan doen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Geen

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee

Totale kosten van het project
Totaal: €1310 Specificatie Vaste planten (250 stuks(misschien meer)): €750 Struiken 6 stuks: €90 Fruitboom halfstam (2 stuks) € 70 Materiaal voor spel €400 (als voorbeeld: nieuwprijs spel +/- €1100) Eigen bijdrage: Bankje, gereedschap, organisatie, personeel/vrijwilligers, het resterende bedrag voor het project uit te voeren

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja. Wij hebben ons ook aangemeld voor NL Doet 2024. Hier hebben we vorig jaar ook meegedaan en hebben we samengewerkt met vrouwen uit een save house via stichting Point o. We denken erover om buiten NL doet 2024 ook contact op te nemen met deze stichting om hen een dag uit te nodigen.

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee. Eventuele bouwtekening voor het spel mag, maar is niet hoog nodig.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Noor zag het online voorbij komen op Facebook.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Geen specifieke wensen. Wel hopen we op onze samenwerkingen in de gemeenschap te versterken.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Inrichten groen

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen