Buurttuin Lincolnpark

Maxime Weidema 16-09-2024
35 keer bekeken 0 reacties

Groen paradijs ontwikkelen met waarde voor mens (gezondheid, sociaal) & natuur (oa biodiversiteit), vanuit de community, gedragen door buurtbewoners ism partners als de gemeente. Een inspirerende en leerzame plek voor mensen om zich in te zetten en te verbinden met de natuur en elkaar.

Kern

Naam

Lincolnpark

Gemeente

Haarlemmermeer

Provincie

Noord-Holland

Deelnemersgroep

Naam

Team Lincolnpark

Doelstelling

Een buurttuin creƫren met waarde voor mens en natuur (biodiversiteit, ecologie)

Aantal leden

10

Soort deelnemersgroep

Voedselbos, moestuin, pluktuin, natuurbehoud (ook: natuurpaden, ommetjes, wandelpaden)

Website

www.stichtingmeergroen.nl

Met welke kennis zouden jullie andere intiatiefnemers kunnen helpen?

Kennis en praktische ervaring over:
- ecologisch beheer (biodiversiteit, bomen planten, e.d.)
- moestuinen
- evenementen organisatie
- vrijwilligersbegeleiding

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

maxime@stichtingmeergroen.nl

Project

Beginsituatie

We zijn in maart 2023 begonnen, het was een oude kale akker. Huidige situatie: er komt steeds meer leven in de tuin, zowel qua mensen als dieren en planten. Dit wordt elk jaar wat beter. Moestuin heeft al eerste oogst gegeven, wat verkocht/weggegeven wordt elke zaterdag.
Er staat een vast team van circa 10 personen, met een schil van circa 10-20 personen die ook betrokken zijn in bepaalde mate. Organisatie is nog rommelig, weinig structuur, rolverdeling etc. Dit moet beter georganiseerd/geprofessionaliseerd worden. We willen graag werken naar een zelfsturend team.
Er is al een jaarlijks budget vanuit gemeente om de plek te beheren en dingen te organiseren.
Evenementjes en het groente kraampje trekken af en toe wat mensen uit de buurt, dit staat nog in de kinderschoenen.


Verbetering voor de woonomgeving

Het is een groen en kleurrijk buurtpark, incl voedselpark (boomgaard, moestuin) die openbaar toegankelijk is voor de buurt. Er is verder vrij weinig in deze omgeving. Het voegt schoonheid toe, ecologische waarde, fijne plek om te vertoeven, educatie over moestuin en natuur, we hebben bovendien een sociale ruimte waar de wijkraad straks kan vergaderen en waar we workshops kunnen organiseren voor volwassenen en kinderen (bijv. bloemzaad verzamelen en verspreiden, fermenteren, knutselen met natuur, etc.). Het heeft dus ook een sociale functie, een plek om elkaar te ontmoeten, samen te komen, dingen te organiseren, etc. Ook kan de buurt er verse lokale onbespoten oogst kopen voor een betaalbare prijs.

Onderdeel van een groter geheel

Ja het is een van de projecten van Stichting MEERGroen. Onder de stichting vallen allerlei projecten waar ecologische waarde wordt toegevoegd en waar mensen bij de natuur betrokken worden. Dit is een van de projecten. Dit project heeft grote potentie, is een van de nieuwere en grotere projecten in de stichting. Er is een eigen projectgroep voor opgesteld met allemaal vrijwilligers uit de buurt, de groep wil graag op zichzelf de buurttuin runnen. Dus met een eigen team, budget, organisatie, doelen etc. Vanuit de stichting is er support om dit een zelfsturend team te laten worden.

Bewoners die voordeel bij het project hebben

Onze buren van de Meerkerk en haar leden, de buurtbewoners rondom de tuin (er komt ook straks een hele nieuwe wijk om de tuin, maar geldt ook voor de al bestaande wijken er om heen), scholen (educatief programma in de tuin). COA (vluchtelingen opvang) in de buurt, zij komen nu al wel eens een middagje helpen in de tuin. De tuin is toegankelijk voor allerlei soorten mensen, van jong tot oud, dik en dun, alle achtergronden. Er is licht en zwaar werk te doen, je kan bijv 1x per week komen helpen, of alleen op evenementen.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken het komende jaar

Eerst leidde de oprichter van de stichting dit project, nu willen we gaan groeien naar een zelfsturend team. Dat is de focus van 2025. Hier in zouden we graag ondersteunen willen: hoe organiseren we dit? Welke rollen zijn belangrijk, hoe werken we samen, etc.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden

In principe geen, behalve wat groot ecologisch werk wat door een aannemer met machine gedaan moet worden.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk

N.v.t.

Totale kosten van het project

We hebben sowieso een budget van de gemeente om de plek te beheren. Dat dekt de kosten voor het beheer van het project. Het doel van komend jaar: 'zelfsturend team worden' , heeft in principe geen eigen kosten. De verwachte kosten en het budget, kunnen we in kaart brengen (heb ik nu niet voorhanden)

Hulp van buitenstaander noodzakelijk

Af en toe inspiratie/kennis via vergelijkbare initiatieven, bijv over stadslandbouw en groenteverkoop bij de Stadsgroenteboer.

Ondersteuning van Arcadis noodzakelijk

Ja. We zouden graag willen onderzoeken hoe we deze plek nog beter ecologisch kunnen beheren: wat is de kwaliteit van de bodem en hoe verbeteren we deze? Hoe gaan we om met droogte / wateroverlast? Is er een mogelijkheid om onze energievoorziening te verduurzamen met zonnepanelen?

Kern met Pit

Wij zijn in contact gekomen met Kern met Pit:

Via (een adviseur van) Katalys

Onze kennis en adviesvraag voor ons initiatief is:

Begeleiding in het groeien naar een zelfsturend team, om deze buurttuin te runnen voor de komende jaren
Begeleiding in het betrekken van de buurt/community bij onze buurttuin

Afbeeldingen

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen