Dorpsservicepunt Beesel

Henk Lommerse 17-10-2024
74 keer bekeken 0 reacties

Het kerkdorpje Beesel, een kleine kern aan de Maas, verslaat elke zeven jaar de draak. Een regionaal spektakel, enkel gedragen door heel veel vrijwilligers uit het dorp. Zowel resultaat als uitgangspunt hiervan is een verbonden gemeenschap. Maar zelfs in de kern Beesel is sociale cohesie zonder extra inspanning niet (meer) gewaarborgd. Met steeds minder kroegen, winkels en andere publieke voorzieningen, verenigingen die het moeilijk hebben, ontmoeten mensen zich steeds minder in het dorp, terwij

Kern

Naam

Beesel

Gemeente

Beesel

Provincie

Limburg

Deelnemersgroep

Naam

Kernoverleg Beesel Drakedorp

Doelstelling

Het behouden en versterken van de leefbaarheid in het kerkdorp Beesel

Aantal leden

8 bestuursleden, ca 30 werkende leden

Soort deelnemersgroep

Dorpsraad

Website

https://testkernoverlegbeesel.jouwweb.nl/

Met welke kennis zouden jullie andere intiatiefnemers kunnen helpen?

Wij hebben al jarenlange ervaring met het organiseren van activiteiten die de levendigheid in het dorp bevorderen en daarmee bijdragen aan de sociale cohesie in het dorp.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

henk.lommerse@gmail.com

Project

Beginsituatie

Wij zijn al enige tijd bezig met het opzetten van dit project. Tot nu toe hebben we het onderstaande gedaan:
- dorpsbijeenkomsten om de behoefte te peilen
- gesprekken met gemeente en woningcorporatie over een geschikte locatie voor ons initiatief
- subsidieaanvraag bij regio Noord-Limburg
- deelname aan traject Groeikr8 (Burgerkracht Limburg)

Verbetering voor de woonomgeving

Met dit project zorgen wij voor een plaats waar onze dorpsgenoten elkaar kunnen ontmoeten, een krantje lezen, een kopje koffie drinken, samen activiteiten ondernemen. Deze ontmoetingsruimte, de ‘hoeskamer’ ondersteunen we met een basic buurtwinkeltje dat deze ontmoetingsfunctie versterkt.
Met dit project kunnen wij de toenemende eenzaamheid in ons dorp wat laten afnemen hetgeen ook weer bijdraagt aan in ieder geval de geestelijke gezondheid van onze dorpsgenoten.

Onderdeel van een groter geheel

In principe is dit een op zich zelf staand project. Zelf zien we dit als onderdeel van onze grotere opgave: het versterken van de leefbaarheid in ons dorp. Hierbij kijken wij ook naar het verenigingsleven, de (doorstroming op) de woningmarkt en zijn hierover met partijen (verenigingen, gemeente,e woningcorporatie) in gesprek om ook vanuit die thema’s de leefbaarheid te versterken.

Bewoners die voordeel bij het project hebben

Het ontmoetingspunt is in principe voor iedereen. Echter, we zien dat de jongere inwoners hun eigen netwerk hebben en zij zullen dat ook geen gebruik maken van deze ruimte.
Het dorp Beesel telt evenwel 50% inwoners in de leeftijd 57+; voor een deel van deze dorpsgenoten is ons project een dankbare toevoeging aan de weinige voorzieningen die het dorp Beesel nog heeft.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken het komende jaar

Onze ambitie is om eind 2025 het dorpsservicepunt te openen. Tot die tijd hebben we nog een hele serie taken uit te voeren (opzetten stichtingsbestuur, werven vrijwilligers, communicatie, verbouwing locatie, inrichting locatie, etc, etc). We willen voor de verbouwing en inrichting een beroep doen op onze dorpsgenoten om hierin met hand- en spandiensten een steen aan bij te dragen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden

We willen een kwartiermaker inhuren (eventueel samen met de gemeente) om een gedegen businessplan op te zetten, een exploitatiebegroting te maken en het buurtwinkeltje op te zetten. Ook voor het aanvragen van de omgevingsvergunning zullen wij een beroep moeten doen op de expertise van derden. Verder moeten wij nutsbedrijven inschakelen voor de aanleg van nutsvoorzieningen. Tot slot zullen we ook een aannemer nodig hebben voor de (nog te bepalen) elementen in de verbouw die we niet met vrijwilligers kunnen uitvoeren.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk

Ja, we zijn hierover al in overleg

Totale kosten van het project

We hebben de kosten ruwweg geraamd op € 200.000

Hulp van buitenstaander noodzakelijk

-

Ondersteuning van Arcadis noodzakelijk

Wij hebben behoefte aan expertise om een goede inrichtingstekening van het ontmoetingspunt te maken. We willen graag hulp bij het opstellen van de aanvraag omgevingsvergunning. Tot slot zijn we op zoek naar een goed klankbord om er voor te zorgen dat we de goede dingen op het goede moment doen.

Kern met Pit

Wij zijn in contact gekomen met Kern met Pit:

Via (een adviseur van) Katalys

Onze kennis en adviesvraag voor ons initiatief is:

Wij hebben al een aantal gesprekken met Huub Selen (adviseur Katalys) gevoerd over ons initiatief. Wij zouden het fijn vinden als Huub ons ook gedurende het traject zou willen bijstaan.
Daarnaast zouden we Katalys ons goed kunnen helpen bij het maken van een verbouwingsplan en met de aanvraag omgevingsvergunning.

Toegevoegde bestanden

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen