Heiligenmuur Holset

R.F.J. Kremer 30-10-2024
66 keer bekeken 0 reacties

In 2025 zou de werkgroep graag het verhaal van de Heiligenmuur onderzoeken en het huidige informatiepaneel te voorzien met een QR code en nieuwe website waar men uitgebreidere informatie ( film, foto’s met tekst) kan vinden. Tevens willen we een brochure maken over de Heiligenmuur.

Kern

Naam

Holset

Gemeente

Vaals

Provincie

Limburg

Deelnemersgroep

Naam

Werkgroep Heiligenmuur van de bewonersvereniging Holset.

Doelstelling

De werkgroep heeft ten doel het gehele gebied, bron, poel en Heiligenmuur te consolideren voor de toekomst. In 2025 zou de werkgroep graag het verhaal van de Heiligenmuur onderzoeken en het huidige informatiepaneel te voorzien met een QR code en nieuwe website waar men uitgebreidere informatie ( film, foto’s met tekst) kan vinden. Tevens willen we een brochure maken over de Heiligenmuur met de religieuze legendes en de geologisch bijzondere waarde. Deze folder wordt verspreid naar dorpsgenoten, de bezoekers/verenigingen van de jaarlijkse bijzondere processie van Holset. Dit om meer bekendheid te geven aan de website. In de directe omgeving.

Aantal leden

Bewonersvereniging Holset 40 gezinnen, werkgroepsleden 4, adviserende leden 4.

Soort deelnemersgroep

Ontmoetingsplek alleen buiten (spel-, sport- en speeltuinen)

Website

Nog niet aanwezig, willen deze in 2025 realiseren

Met welke kennis zouden jullie andere intiatiefnemers kunnen helpen?

Archeologische kennis van het gebied rond Holset, kennis klein religieus erfgoed zoals wegkruisen, monumenten in het buitengebied.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

bewonersvereniging.Holset@outlook.com

Project

Beginsituatie

De eerste aanzet tot consolidatie van het gebied is begonnen in 2015.Een valse start werd gemaakt in 2021 tijdens coronatijd. Na de hevige regelval van 2022 en winter 2023-2024 is het noodzakelijk dit project weer op te pakken. Om verder verval van het gebied te vermijden. Enkele personen kennen de opgeschreven oude legendes van het dorp Holset en omgeving. De nieuwe generatie van oude en nieuwe bewoners in de omgeving van Holset zijn onbekend ermee. Daar zien we graag verandering in. Oude legendes en de betekenis van de Heiligenmuur willen we behouden.

Verbetering voor de woonomgeving

In Holset zijn er veel Randstedelingen/thuiswerker komen wonen tussen de oude bewoners in het dorp Holset en omliggende buurtschappen.. Enkele jaren geleden is er een dorpsvereniging gevormd, die verschillende activiteiten organiseert in verschillende werkgroepen. Dit project brengt alle inwoners samen door kennisverbreding van de geschiedenis van een bijzondere parel in het Limburgse landschap. Samen verfraaien en versterken van de aanwezige natuurwaarden in ons eigen dorp.

Onderdeel van een groter geheel

Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de totstandkoming van de QR code en onderdeel is van de nieuwe website van de bewonersvereniging Holset in 2025 is onderdeel van een groter geheel. Dit historische, religieuze en geologische onderzoek van Heiligenmuur en omgeving vormt samen met het bouwkundige rapport van Monumentenzorg de basis voor verdere ontwikkeling van het thematische parkje midden in ons dorp.

Bewoners die voordeel bij het project hebben

Oude en nieuwe bewoners van Holset en omliggende buurtschappen, ontmoetingsplek voor jeugd, rustplaats wandelaars, fietsers en bedevaartgangers uit binnen en buitenland.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken het komende jaar

Onderzoek naar historische, religieuze, geologische en de natuur waarden (vroedmeesterpad) en gegevens van dit kleine parkje. Het maken van QR code op informatiepaneel en bijbehorende dorpswebsite. Op de website willen we met hulp van “Visit Limburg” 3D filmpjes met gesproken teksten opnemen of foto’s met toegevoegde tekst van de heiligenmuur en parkje, Om de website en QR code onder de aandacht te brengen bij dorpsgenoten en verenigingen uit de omgeving willen we tijdens de nazit van de jaarlijkse processie met een folder en fototentoonstelling de website en de Heiligenmuur onder de aandacht brengen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden

In het dorp zijn voldoende deskundigen op geologisch, religieus en natuurkundig gebied. Deze informatie op schrift, foto’s en film zal samen een kennisbank zijn voor het invullen van de QR-code op de website. Het maken van QR code en het drukken van de folder zal worden uitbesteed. De 3D film zal door “Vist Limburg” gemaakt worden.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk

Nee

Totale kosten van het project

De voorlopige kosten van het project bedragen € 1000,- - € 2000,-

Hulp van buitenstaander noodzakelijk

Hulp bij maken van folder en filmpjes door cursus bij Kern met Pit. Daarnaast vragen we Visit Limburg voor een 3 D film.

Ondersteuning van Arcadis noodzakelijk

Op dit moment nog niet.

Kern met Pit

Wij zijn in contact gekomen met Kern met Pit:

Via lokale overheidsinstanties

Onze kennis en adviesvraag voor ons initiatief is:

Draagvlak creëren bij dorpsgenoten, kennis uitdragen, folder maken, communicatie naar dorpsgenoten, streekgenoten en bezoekers van Holset.


Afbeeldingen

Cultuur en historie

Op de kaart

Een momentje...

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen