Bloemenpluktuin Eikenburg

Vivian Knapen 10-11-2024
33 keer bekeken 0 reacties

De bloemenpluktuin heeft als doelstelling om een revitaliserende en inspirerende groene oplaadplek te zijn voor buurt- en stadsbewoners. De bloemen zijn hier een soort missing link tussen verschillende doelgroepen op en om het terrein en kunnen op een ongedwongen manier voor verbinding zorgen.

Kern

Naam

Eikenburg-De Roosten

Gemeente

Eindhoven

Provincie

Noord-Brabant

Deelnemersgroep

Naam

Bloemenpluktuin Eikenburg

Doelstelling

Een doorontwikkeling van onze bloemenpluktuin, voor en door buurtbewoners

Aantal leden

20

Soort deelnemersgroep

Voedselbos, moestuin, pluktuin, natuurbehoud (ook: natuurpaden, ommetjes, wandelpaden)

Website

www.bloemenpluktuineikenburg.nl

Met welke kennis zouden jullie andere intiatiefnemers kunnen helpen?

Ervaring met het opstarten en eerste ontwikkelingsjaren van een door vrijwilligers gedragen project, startend zonder voorkennis of eigen financiële middelen.

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?

bestuur@stichtingbladgroen.org

Project

Beginsituatie

De bloemenpluktuin is opgestart en wordt gedragen door een stichting. Er zijn ca 20 vrijwilligers die duurzaam meewerken aan het project. Er zijn een aantal bloembedden aangelegd, we organiseren activiteiten en er is draagvlak vanuit de buurt. We willen de komende tijd een aantal voorzieningen aanleggen die al lange tijd gepland stonden, maar nog niet konden worden uitgevoerd wegens regelgeving. Hiervoor zijn al subsidies aangevraagd. De komende tijd willen we eindelijk de uitgangssituatie realiseren die we een aantal jaren geleden al voor ogen hadden en zo het project echt krachtig laten opstarten en de potentie realiseren die het echt heeft. Hiermee én met de uitbreiding van het bloemenveld die we met Kern met Pit willen realiseren, krijgt het project ook een stevig toekomstperspectief.

Verbetering voor de woonomgeving

Meer biodiversiteit, een inspirerende plek om bij te komen tussen de bloemen en het groen, een ongedwongen ontmoetingsplek, en mogelijkheid voor bewoners om op verschillende manieren een positieve bijdrage te leveren aan de buurt en onderdeel te zijn van een community. We organiseren verbindende activiteiten, zoals seizoensvieringen en workshops (creatief, duurzaam tuinieren, duurzame snijbloemen). En zijn nu op aanvraag voorzichtig gestart met educatie. Dit willen we later ook nog uitbreiden, hier zien we ook veel mogelijkheden voor, oa in samenwerking met scholen in de omgeving.
Onze ervaring is ook dat mensen in reintegratie-trajecten onze plek opzoeken om weer op te bouwen naar werk. Ook zijn we met de buurtvereniging in overleg hoe we waardevol kunnen zijn als dagbesteding voor ouderen. Er zijn al enkele ouderen uit de buurt bij ons actief als vrijwilliger. Eén van onze trouwste wekelijkse vrijwilligers is 82 jaar oud! De tuin verbindt zo ongedwongen en op verschillende manieren doelgroepen die elkaar anders niet gemakkelijk tegenkomen. Dit kan eenzaamheid verlichten en zingevend zijn.

Onderdeel van een groter geheel

Ons project ligt op landgoed Eikenburg en is in die zin onderdeel van een groter geheel dat er contacten en samenwerking is met alle andere organisaties op en om het landgoed. Zoals de zorginstellingen op het terrein, de buurtvereniging van de wijk, de bewonersvereniging op het landgoed en de beheerder van het landgoed. Er is overleg en samenwerking bij activiteiten.

Bewoners die voordeel bij het project hebben

Bewoners, werknemers, bezoekers van het, deels direct naast de tuin gelegen en deels nabij op het landgoed gelegen, verpleeghuis, zorg-appartementen (psychogeriatrie), zorglogeerhuis en hospice. Voor bewoners van de appartementencomplexen op het landgoed (veel eenpersoons-huishoudens). Voor de bewoners van de omliggende buurten: veel gezinnen en zowel boven-modaal en beneden-modaal (sociale huur). Bezoekers van de iets verderop gelegen begraafplaatsen. De bloemen en de tuin hebben voor al deze doelgroepen een vanzelfsprekende aantrekkingskracht en zijn daardoor een soort 'missing link'.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken het komende jaar

We willen het oppervlak aan bloemen minimaal verdubbelen. Het huidige oppervlak was fijn, maar wel vrij klein. Met de uitbreiding creeren we een veel fijnere verblijfplek, bezoekers kunnen dan dwalen door een zee van bloemen. En er is meer aanbod. Dit biedt ook de mogelijkheid om bloemceremonies te gaan houden voor belangrijke levensgebeurtenissen, zoals bij afscheid.
Daarnaast het uitbreiden van openingstijden van de tuin en daarvoor een pool van tuin-hosts opzetten. We willen ook onderzoeken hoe we welkomstbloemetjes kunnen organiseren voor nieuwe gasten van de zorginstellingen. De plannen vergroten zo onze maatschappelijke betekenis. Met de uitbreiding willen we de tuin financieel ook toekomstbestendiger maken.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden

We werken voor het uitbreiden van het bloemenoppervlak samen met de afdeling groenonderhoud op het landgoed. Zij ondersteunen waar mogelijk.

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk

Nee

Totale kosten van het project

Dit moet nog verder uitgewerkt worden. We zullen deze info nog toevoegen.

Hulp van buitenstaander noodzakelijk

We vragen hulp bij collega- groene organisaties en bedrijven voor materialen om het bloemenveld uit te breiden.

Ondersteuning van Arcadis noodzakelijk

Ondersteuning bij waterbeheer is erg welkom, zoals bijvoorbeeld regenwateropslag e.d.

Kern met Pit

Wij zijn in contact gekomen met Kern met Pit:

Via Arcadis

Onze kennis en adviesvraag voor ons initiatief is:

Advies op watermanagement. Ervaringen van projecten in een latere ontwikkelingsfase zijn ook heel welkom. Mogelijk ontstaat er gaandeweg nog een andere vraag.

Ontmoetingsplek

Katalys

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Amsterdamseweg 13
6814 CM Arnhem
Contact
E info@katalys.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners





   

 

Facebook

#kernmetpit

 

 
Cookie-instellingen