Het Lutkemeerommetje
Elke maand staat er een Lutkemeerommetje gepland. Het programma omvat een korte wandeling van ongeveer 2 km over de akkers en door de appelboomgaard van boerderij de Boterbloem, waarbij deelnemers leren over de natuurwaarden en het belang van het bodemleven in de Lutkemeerpolder. Gedurende het moestuinseizoen worden er extra activiteiten georganiseerd, zoals oogsten bij CSA's (Community Supported Agriculture) en kookworkshops waarbij deelnemers met de geoogste producten aan de slag gaan. Mensen kunnen een keertje aansluiten, of meerdere keren deelnemen.
Praktische Informatie:
- Wanneer: één keer per maand, nog nader te bepalen data
- Waar: Verzamelen bij Boerderij de Boterbloem, Lutkemeerweg 262B, Amsterdam. Deze locatie is voor iedereen goed bereikbaar.
- Voor wie: Iedereen vanaf 10 jaar met interesse in natuur, stadslandbouw of gezonde voeding
- Kosten: deelname is gratis
- Max aantal deelnemers: 20 per wandeling
- Vervoer: Aanbevolen om met de fiets te komen, maar (gratis) parkeren is ook mogelijk. Tram 1 en bus 63 hebben een halte op ca 1 km, ca 10 minuten loopafstand.
Wat kun je verwachten?
Tijdens de Lutkemeerommetjes krijgen deelnemers een unieke kans om de schoonheid en het belang van de Lutkemeerpolder te ontdekken. Ze leren over de biodiversiteit, het bodemleven, waterkwaliteit en de productie van gezond voedsel. Bovendien biedt het programma inzicht in hoe Amsterdam omgaat met de laatste onbebouwde zeekleigrond, en hoe dit bijdraagt aan een duurzame stad.
Dit activiteitenplan biedt een gevarieerde en leerzame ervaring voor Amsterdammers, met elke maand nieuwe thema’s en inzichten, gericht op het versterken van de band tussen stad en natuur.
Dit initiatief heeft een sterke meerwaarde doordat het verschillende duurzame onderwerpen raakt, zoals stadslandbouw, duurzaamheid, gezondheid, en sociale integratie. Het Lutkemeerommetje biedt meerwaarde ten opzichte van het bestaande aanbod door een unieke combinatie van natuureducatie, hands-on betrokkenheid, en gemeenschapsvorming, gericht op het zien van de waarden van een bijzonder stuk natuur in de stad. Het sluit aan bij de gemeentelijke doelen voor duurzaamheid, biodiversiteit en de gezondheid van bewoners.
Een voorbeeld - https://voedselparkamsterdam.nl/16-november-lutkemeerommetje/