Wat is een Repair Café?
Het Repair Café Middelburg is een burgerinitiatief dat draait om repareren. Op de locatie waar het Repair Café Middelburg wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Van kleding, elektrische apparaten, smartphone/tablet, desktop computer, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed et cetera. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig, zoals een elektricien, een naaister, ICT-er en allround monteurs. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. De spullen worden tegen materiaalkostprijs gerepareerd, samen met de bezoeker. Bij binnenkomst moet er een inschrijfformulier worden ingevuld. Als er gewacht moet worden op de bezoeker zijn beurt kunnen er gesprekken ontstaan met andere bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee, wat de sociale cohesie ten goede komt in de wijk of stad. Na de reparatie vult de bezoeker een evaluatieformulier in.
Waarom een Repair Café?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het Repair Café Middelburg brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.
In het Repair Café Middelburg leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café Middelburg draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café Middelburg laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Iedereen is welkom!
Van wie is het idee afkomstig?
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Zij zet zich sinds 2007 op allerlei manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het allereerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West. Het was een groot succes.
Dat was voor Martine aanleiding om Stichting Repair Café op te richten. Deze stichting, intussen bekend als Repair Café International, biedt sinds 2011 professionele ondersteuning aan vrijwilligers in binnen- en buitenland die zelf een Repair Café willen beginnen. Meer weten? Lees Martines boek! Of nodig haar uit voor een lezing bij jouw bedrijf of organisatie.
Wereldwijde beweging
De Repair Cafés vormen intussen een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan!
Repair Café International heeft twee partnerorganisaties in België: Netwerk Bewust Verbruiken steunt de verspreiding van het Repair Café in Vlaanderen, Repair Together doet dat in Wallonië. In Brussel werken beide partners samen.
Geen concurrentie met professionele reparateurs
Repair Café International krijgt wel eens de vraag of gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repair Café willen organisatoren in het hele land de mogelijkheid van repareren juist onder de aandacht brengen. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn.
Verder zijn de mensen die Repair Cafés bezoeken, meestal geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen dat ze kapotte spullen meestal meteen weggooien, omdat ze geen professionele reparateur kunnen vinden of omdat ze reparatie bij een professional te duur vinden. In het Repair Café leren deze mensen dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.
Wat zijn de doelstellingen van de Repair Café Middelburg?
Repair Café Middelburg stelt zich ten doel om,
1. reparatie als logische activiteit terug te brengen in de samenleving
2. reparatiekennis in ere te behouden en te verspreiden
3. de sociale cohesie in Middelburg te bevorderen door mensen met heel verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen in het kader van een inspirerend en laagdrempelig evenement.
Repair Café Middelburg tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
1. In Middelburg bijeenkomsten te organiseren, waar mensen kapotte goederen van huis meenemen en ter plaatse onder begeleiding van deskundige vrijwilligers kunnen repareren.
2. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het voorstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
3. Mensen op verantwoorde wijze te leren omgegaan met kostbare grondstoffen.
4. De doelstelling en bijeenkomsten van het Repair Café Middelburg bekend te maken en onder de aandacht te brengen door contact met de media, sociaal media (Facebook), het ophangen van posters, het aanwezig zijn bij evenementen en activiteiten die in het verlengde liggen van de eigen doelstellingen.
5. Contacten te leggen en samenwerkingsverbanden aangaan met organisaties die onze doelstellingen willen ondersteunen.
Omschrijving van de activiteiten:
A. Repareren van spullen/materialen (kleding, smartphone, tablet, desktop computers, fietsen, elektronica en elektrische apparaten etc.) door vrijwilligers samen met de eigenaar tijdens twee maandelijkse bijeenkomsten in een zaal/verenigingsgebouw.
B. Onderlinge contacten tussen de bezoekers en vrijwilligers bevorderen.
C. Jongeren bewust maken dat er zelf, zonder veel kosten, is te repareren.
Doelgroep:
De sociaal minder bedeelde inwoners, sociaal geïsoleerde ouderen, jongeren van de gemeente Middelburg en mensen die zijn begaan met het milieu en de weggooimaatschappij.
Adres en Tijd van het project / de activiteiten:
Met ingang van september 2017 maken we gebruik van een zaal in Bowlingcentrum “De Kruitmolen”. Kruitmolenlaan 129, of als daar aanleiding toe is een andere zaal of gemeenschapsruimte.
Afgelopen jaar maakten we gebruik van verschillende ruimtes in de wijk Dauwendaele. In de periode september 2016 tot 17 juni 2017 bezochten 144 bezoekers ons Repair Café.
Openingstijden: twee keer per maand, een keer op de donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur en op een zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Behoudens de maand juli en augustus; dan is het vakantie bij Repair Café Middelburg.
Bekostiging:
De realisatie van activiteiten zal worden bekostigd uit:
Subsidies van maatschappelijke organisaties, giften van sympathisanten, vrijblijvende sponsoring, fooien van bezoekers en donaties. Onder andere Gemeente Middelburg en Oranje fonds.
Inkomsten:
Bezoekers van het Repair Café Middelburg betalen geen entree en geen vergoeding voor een reparatie. Wel wordt een vaste bijdrage gevraagd van €2,50 per bezoeker als vaste vergoeding voor gebruik van gereedschappen. De kosten van gebruikte materialen en onderdelen moeten wel door de eigenaar van het apparaat of kleding voldaan worden.
Realisatie
Repair Café Middelburg tracht haar doel te bereiken met deskundige vrijwilligers. Zoals elektriciens, naaisters, fietsenmakers, computerdeskundigen en allround reparateurs.
Om verantwoord de reparaties te kunnen uitvoeren, dienen de vrijwilligers toegerust te zijn met de nodige kennis, vaardigheden, gereedschappen en materialen.
Kennis en vaardigheden van de medewerkers zal onder meer groeien door onderling overleg en gezamenlijk werken aan een reparatie-klus.
Wij zullen ons blijven inzetten om in de toekomst de nodige financiën op niveau te houden middels schenkingen, donateurs, fooienpot, subsidies.
De verkregen gelden zullen worden gebruikt voor aanschaf, vervanging of reparatie van gereedschappen, machines, kennisvergaring en externe contacten.
Het Repair Café Middelburg beoogt niet het maken van winst en opereert kostendekkend.
Geen van de betrokken vrijwilligers ontvangen een vergoeding voor de tijd die zij investeren. Voor de locaties is het tot nu toe mogelijk gebleken om deze zonder huur of vergoeding te gebruiken
Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café Middelburg gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.
Partners:
Stichting Repair Café Nederland: dit burgerinitiatief heeft ook in 2017/2018 een samenwerkingsovereenkomst met stichting Repair Café Nederland.
Stichting Welzijn Middelburg: de SWM geeft ondersteuning in de aanvraag van fondsen en stelt gratis ruimte ter beschikking als de reguliere ruimte niet beschikbaar is.
Bowling “De Kruitmolen”: stelt het gebouw gratis ter beschikking. Wij doen kleine reparaties aan hun apparatuur hiervoor terug.
Gemeente Middelburg: deelname aan de Vitale Revolutie in de wijk Dauwendaele. De Vitale Revolutie gaat, in nauw overleg met de bewoners en organisaties in de wijk, op verschillende gebieden acties starten om dit mogelijk te maken. U moet hierbij denken aan wonen en woonomgeving, (het nieuwe winkelcentrum) maar ook aandacht voor Meanderhof en Meanderlaan, meer groen en blauw in de wijk. Fysiek meer bewegen en gezonder eten (jongeren op gezond gewicht), aanleg van een beweegpad, sociale activiteiten zoals gezamenlijk eten en het organiseren van een festival. Aandacht voor een beter inkomen en werk. Maar ook 'waarvoor kom ik mijn bed uit, heb ik zin in dit leven?' In het afgelopen jaar zijn er al activiteiten geweest en ook dit jaar zullen weer activiteiten worden georganiseerd.
Ook werken wij samen met andere organisaties in Middelburg zoals, Fablab Zeeland, Kledingbank, Voedselbank Walcheren, Wijkteam Dauwendaele en Hof Mondriaan.
Contact gegevens:
Bezoekadres tijdens bijeenkomsten, Bowling en partycentrum “De Kruitmolen”, Kruitmolenlaan 129 in Middelburg
Onze website: www.repaircafemiddelburg.nl
Via onze sociale media., Facebook en Twitter.
E-mail: repaircafemiddelburg@gmail.com