Kern
Naam
de wijk Griffioen
Aantal inwoners
ongeveer 3000
Gemeente
Middelburg
Provincie
Zeeland
Deelnemersgroep
Naam
Stichting Speelhof Hoogerzael
Doelstelling
Het realiseren, in stand houden en exploiteren van een goed in de omgeving ingepaste natuurlijke en educatieve tuin, ravot- en speelbos, gebaseerd op de uitgangspunten: educatie, duurzaamheid, sociale betrokkenheid en sociale cohesie
Aantal leden
50
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Het realiseren, in stand houden en exploiteren van een goed in de omgeving ingepaste natuurlijke en educatieve tuin, ravot- en speelbos, gebaseerd op de uitgangspunten: educatie, duurzaamheid, sociale betrokkenheid en sociale cohesie. Het daarin bouwen van een paviljoen.
Beginsituatie
Hoe het begon in 2007
Er was in Middelburg eens een stuk weiland. Dit werd zo nu en dan gebruikt als parkeerterrein, wanneer er veel te doen was in de stad. Misschien moest het maar een echt parkeerterrein worden. Veel inwoners van de wijk Griffioen dachten echter aan iets anders: een klimaatbos of een natuurspeelterrein. Een groep wijkbewoners nam het initiatief en maakte tenslotte plannen met als doel:
Het realiseren, in stand houden en exploiteren van een goed in de omgeving ingepaste natuurlijke en educatieve tuin, ravot- en speelbos, gebaseerd op de uitgangspunten: educatie, duurzaamheid, sociale betrokkenheid en sociale cohesie.
De initiatiefgroep heeft het gemeentebestuur kunnen overtuigen van het grote belang van hun ideeën en plannen voor het speelhof. Met bureau Land, ontwerpers buitenruimte, werd aan de ideeën vormgegeven in een concreet plan. Dat is aan de wijkbewoners gepresenteerd en door verreweg de meesten van hen enthousiast ontvangen.
Toen was het intussen 2009.
De eerste fase
In mei 2010 gaf de gemeente Middelburg het terrein van 1,38 ha aan de rand van de wijk Griffioen in beheer aan de daartoe opgerichte Stichting Speelhof Hoogerzael.
Het werd september 2010 en de schop ging de grond in voor de eerste fase van de uitvoering. Het grondwerk en de aanleg van de infrastructuur werd door aannemer Harthoorn Vlissingen BV uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Middelburg en het stichtingsbestuur.
De tweede fase
Al voor de winter 2010 - 2011 was het werk zo ver klaar, dat de vrijwilligers aan de slag konden met de tweede fase: de inrichting van het speelhof.
Struiken en bomen werden geplant, vlechthagen en houtrillen aangelegd, schooltuintjes uitgezet, een tijdelijke opslagkeet geplaatst, nestkasten opgehangen, een vuurplek ingericht en heel veel andere klussen werden uitgevoerd om het speelhof goed bruikbaar te maken.
Het werk verliep voorspoedig, zodat in april echt begonnen kon worden met tuinieren in de schooltuinen. Al snel werd ook uitbundig gebruik gemaakt van de waterspeelplaats.
Hinderlijke vertraging trad op toen het terrein enkele maanden gedeeltelijk werd afgesloten, omdat het gesaneerd moest worden van aangetroffen asbesthoudend materiaal. Nadat het saneringswerk succesvol afgerond was. Konden er met een gerust hart verder gewerkt worden.
Met nieuw elan gingen bestuur en vrijwilligers weer aan de slag.
Voor de kinderen was er in de schooltuinen toen veel te wieden en veel te oogsten.
Verbeteringen voor de woonomgeving
De derde fase
Het is november 2011.
En nu is de derde fase aan de beurt: Het bouwen van een paviljoen.
Dit moet een gebouw worden met een oppervlak van 130 vierkante meter. In dit gebouw zullen verschillende voorzieningen een plaats moeten krijgen.
• Een ruimte waarin instructie gegeven kan worden en onderzoek gedaan.
• En die ook geschikt is als ontmoetingsplaats voor wijkbewoners en bezoekers.
• Een ruimte voor het opslaan van gereedschap en materiaal is onontbeerlijk.
• Een keukenhoek is wel handig.
• Een kantoortje is nodig.
• Toiletten mogen niet ontbreken.
Een eerste ontwerp.
Het eerste ontwerp voorziet in een warm glazen gedeelte, de kas, bestemd voor de educatieve- en ontmoetingsfuncties en daarnaast, in open verbinding, een koeler gesloten gedeelte voor de andere functies.
Voor de basisconstructie wordt gedacht aan een zogenaamde Venlo- kas. Deze kan worden aangepast aan het gebruik dat de Stichting Speelhof Hoogerzael er van denkt te gaan maken.
Verder wordt gezocht naar duurzame oplossingen bij bouw en inrichting van het paviljoen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de geschikte schuifpuien met dubbel glas, die zijn vrijgekomen bij het renoveren van woningen in de wijk Griffioen.
Voor het gesloten gedeelte is een groendak een belangrijke optie.
Ook zijn er ideeën voor het toepassen van zonne-energie en de opvang van regenwater.
Het streven is zo spoedig mogelijk in 2012 met de bouw te beginnen, nadat aan alle noodzakelijke formaliteiten voldaan is. En niet onbelangrijk: als ook de financiering gelukt is.
Waar mogelijk zullen bij bouw en inrichting weer vrijwilligers betrokken worden. Daardoor is de kans groot dat het paviljoen ook echt iets van de gemeenschap wordt. Het bestuur van Stichting Speelhof Hoogerzael hoopt in de loop van het jaar het gebouw in gebruik te kunnen nemen en zo het speelhof voorlopig compleet te maken.
Het paviljoen voor Speelhof Hoogerzaal biedt meer mogelijkheden tot het organiseren van natuureducatie, begeleiding van schooltuinieren, het elkaar ontmoeten van betrokken vrijwilligers, het ontvangen van bezoekers,
het organiseren en beheren van het Speelhof Hoogerzael.
Onderdeel van een groter geheel
Het project is een geschikt onderkomen in het educatieve Speelhof Hoogerzael met schooltuinen, boomgaard en fruittuin, waterspeelplaats, vuurplaats ravotbos, trapveld.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van de wijk en omliggende wijken, die natuurwaarden belangrijk vinden, die het overdragen van kennis over duurzaam en biologisch tuinieren een warm hart toedragen, die het belangrijk vinden dat kinderen ervarend leren in hun omgang met de natuur. Oudere bewoners die graag een wandelingetje maken door een park waar wat te beleven valt en waar de kans groot is dat je iemand ontmoet om een praatje mee te maken. Kinderen die spannende en interessante dingen willen ondernemen en in hun spel graag willen omgaan met zand, aarde, water, vuur, planten etc.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Ontwerpen paviljoen
Vergunningen aanvragen
Bouwplaats voorbereiden
Materialen verzamelen
Offertes aanvragen
Inrichten van het gebouw
Afwerken van het gebouw
inrichten van de omringende ruimte
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Funderen, bouwen van de basisconstructie, het water en winddicht maken van het gebouw
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja
Totale kosten van het project
Het plan wordt deels gefinancierd uit eigen middelen van de Stchting. Daarnaast heeft de Gemeente Middelburg op 12 oktober 2012 € 30.000 beschikbaar gesteld. Het Oranje Fonds heeft op 6 november 2012 € 15.000 toegezegd, Verder heeft de stichting bijdragen ontvangen van verschillende sponsors.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja
Kassenbouwers, architect, landschapsarchitect
Kunstpark Zeeland
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Misschien wel, maar dat heeft het bestuur nog niet beslist
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x