Kern
Naam
De dorpen Ezinge en Saaksum
Aantal inwoners
Ezinge (750 inwoners) en Saaksum (100 inwoners)
Gemeente
Ezinge (gemeente Winsum) en Saaksum (gemeente Zuidhorn)
Provincie
Groningen
Deelnemersgroep
Naam
Werkgroepen Groene Dorpen Ezinge-Saaksum
Doelstelling
Het mede uitvoeren van het project Groene Dorpen
Aantal leden
Ezinge (5 werkgroepleden) en Saaksum (3 werkgroepleden)
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Het versterking van de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting, op basis van voorstellen van bewoners. Dat gebeurt door het uitwerken en uitvoeren van (geraamd) dertig erf- en tuinbeplantingsplannen en het uitwerken van beplantingsvoorstellen voor de openbare ruimte in dorpskom en buitengebied.
Beginsituatie
De bewoners van beide dorpen zijn zich bewust van de landschappelijke waarden in hun woongebied (NL Middag Humsterland)en willen een bijdrage leveren aan behoud en versterking daarvan. Door erfbeplantingen leveren ze een particuliere bijdrage. Door planvorming voor de openbare ruimte nemmen ze ook verantwoordelijkheid voor de (groene) dorpsontwikkeling. Beide dorpen kennen een beschermd dorpsgezicht.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Op dertig erven en tuinen wordt de beplanting versterkt met de aanplant van inheemse bomen en struiken, in een stijl die past bij de streek. Geraamd beplantingsvolume in de twee dorpen: 100 erf- en laanbomen, 80 hoogstamfruitbomen, 600 m1 hagen en 600m2 singels. Betrokken van biologische boomkwekerijen.
Daarnaast wordt een tiental beplantingsvoorstellen voor de openbare ruimte uitgewerkt, waarvoor op termijn uitvoeringsbudgetten worden gezocht.
Onderdeel van een groter geheel
Het project maakt deel uit van een projectenreeks 'Groene Dorpen'. Het is een initiatief van Stek en Streek, coöperatieve vereniging voor plattelandsontwikkeling u.a. in samenwerking met de Verenigingen Dorpsbelangen van respectievelijk Ezinge enb Saaksum.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
De particuliere deelnemersgroep met hun erven en tuinen (30 asressen) en de dorpsgemeenschappen als geheel geheel (beplantingsplannen openbare ruimte)
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De particuliere deelnemers volgen een plantinstructieavond, voeren hun beplantingsplannen zelf uit en volgen een snoeicursus (bij hoogstamfruitbomen). Deze uitvoeringskosten zijn geraamd op € 15.000, = aan eigen werk en financiering (normkosten DLG).
De werkgroep werkt beplantingsplannen voor de openbare ruimte uit, bepreekt deze op een algemene bewonersavond en publiceert deze in een Groenplan.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De uitvoeringskosten voor de beplantingsplannen openbare ruimte vallen in principe buiten de projectbegroting. In de meeste gevallen betreft het gemeente-eigendom, waarvoor niet direct budgetten beschikbaar zijn.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
x
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
De projectbegeleiding berust bij een projectcoördiator / landschapsarchitect van Stek en Streek. De gemeente biedt ambtelijke ondersteuning aan de werkgroepen (agendalid).
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x