Update voortgang (eind december 2020)
Veel projecten zullen zich dit jaar anders ontwikkeld hebben dan gepland door beperkingen vanwege de corona-epidemie. Maar ons Wormenhotel kreeg te maken met beperkingen van een heel andere soort: gemeentelijke onduidelijkheden en bureaucratische blubber.
Met een veelbelovende start (twee gemeentelijke én een private subsidie dekten alle kosten, de bouwer stond te popelen en twintig gezinnen konden niet wachten tot ze konden gaan composteren) leek ons project (letterlijk) appeltje-eitje. Tot de Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR) van de gemeente Den Haag de omgevingsvergunning voor de gedroomde locatie afwees, vervolgens samen met ons een alternatieve plek bedacht om die ook weer af te wijzen, en de betrokken wethouder zonder begrijpelijke uitleg aangaf de wormen definitief geen plek in het centrum te willen (ver)gunnen. Weg project, zou je kunnen denken. Maar we zijn niet gestopt.
Uiteraard zijn we verbaasd en gefrustreerd over de handelwijze van de gemeente: wél groene projecten aanmoedigen, wél verbinding en verduurzaming met de mond belijden en een initiatief dat alles combineert wél subsidiëren, maar het geen vergunning (of op zijn minst uitleg over de weigering) geven is lastig te snappen. De gemeente wil geen compostbak in de ‘hoogstedelijke' binnenstad, zeggen de stukken ons, zonder uit te leggen waarom niet. We moeten maar plek zoeken in onze ‘binnentuinen’, zeggen ze ook. Maar die hebben we niet in het centrum. Dat zouden ambtenaren en wethouder moeten weten als ze zich in onze wijk zouden verdiepen. Maar onze uitnodigingen om elkaar te spreken blijven onbeantwoord.
Dus zijn we in officieel en creatief verzet gegaan. We bewandelen de bureaucratische weg van bezwaarmaking, gesprekken met politieke partijen, wethouders en beleidsmedewerkers. De saga rond het Wormenhotel is inspiratie geweest voor een motie in de gemeenteraad om barrières voor vergroening in de stad te slechten, de motie is met brede steun aangenomen en zal moeten worden uitgevoerd. Er zijn door de raad vragen gesteld, die de wethouder naar de zin van enkele partijen onvoldoende heeft beantwoord. De wethouder zal nog een keer op het onderwerp moeten ingaan. Het gebrek aan transparantie rond het werk van de ACOR is onder de aandacht van de raadsleden én de gemeentelijke ombudsman gebracht. Er is nog nooit zoveel over wormen gesproken in Den Haag…
Daarnaast hebben we Le Compostier een variant van het Wormenhotel laten maken die géén vergunning nodig heeft: een mobiele versie, de WORMbike. Die mag vergunningloos gewoon op straat staan, en dat doet-ie nu, op de ooit door ons voor het oorspronkelijke hotel gedroomde plek. Omdat de WORMbike kleiner is dan beoogd kunnen we nu slechts drie gezinnen laten proefdraaien. Maar als er definitief geen vergunning voor een groter Wormenhotel komt zullen we zorgen voor meer WORMbikes in het centrum.
Als stadsbewoners en binnenstadondernemers voelen we ons verantwoordelijk voor onze omgeving: we willen ons groene afval recyclen, we leggen samen geveltuinen aan en onderhouden die, we vergroenen straten met palen voor klimplanten, we denken mee over de aanleg van nieuwe pleinen en over verantwoorde afwatering. De wormen en hun compost zijn één schakel in de duurzame keten die we als Hagenezen en Hagenaren bouwen. Die wormen moesten eens weten wat ze allemaal al losgemaakt hebben!
RTV-West vond onze wormen in elk geval 'item-waardig' en maakte 11 januari opnames die op 13 januari in het TV West Journaal werden vertoond. Belangrijkste punt: waarom verleent de gemeente wél subsidie aan het wormenhotel, maar geen vergunning om het wormenhotel te plaatsen. Op 13 januari belandde dit vraagstuk ook in het middagjournaal op het landelijke Radio 2 en in Nieuws & Co. op radio 1. Donderdag 14 januari deed Sjaak Bral in zijn column voor het AD de verantwoordelijk wethouder een voorstel: 'haal de vreselijke deelscooters die onze Haagse straten bevuilen van de stoep (deze zijn eigendom van Chinese en Amerikaanse bedrijven die vet geld verdienen aan ónze openbare ruimte) en zet wormenhotels neer - initiatieven waar de buurt écht wat aan heeft.' Een voorstel dat wij van harte omarmen en graag met de wethouder zouden bespreken!
Kern
Naam
Bewoners rondom het Plein
Aantal inwoners
2500
Gemeente
Den Haag
Provincie
Zuid-Holland
Deelnemersgroep
Naam
Werkgroep Groen & Water
Doelstelling
De wijk vergroenen en op die manier meer verbinding en betrokkenheid tussen bewoners, maar ook ondernemers, creëren.
Aantal leden
vijf personen
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
De wormen maken in hun duurzame houten hotel compost die we gebruiken voor geveltuintjes in de wijk. Daarnaast helpen de wormen ons om minder afval te produceren, te vergroenen en onderlinge verbinding te creëren. Bovendien maakt het Wormenhotel met tuintje bovenop onze stenige wijk aantrekkelijker.
Beginsituatie
Door onze allereerste wijkbrunch ooit, met groene insteek, die we afgelopen 26 mei organiseerden hebben we kennis gemaakt met het Wormenhotel (zie bijgaande link verderop) van Le Compostier. De groene wijkbrunch werd bezocht door ca. 100 wijkbewoners en enkele betrokken ondernemers uit de wijk. Het proberen te realiseren van het wormenhotel is een direct voortvloeisel uit de wijkbrunch. We zijn met 21 volwassenen en 7 kinderen verdeeld over 13 huishoudens die het eerste wormenhotel in onze wijk willen opstarten, dat wil zeggen: ons groenafval naar deze buurtcompostbak brengen en het tuintje bovenop verzorgen. Deelnemers wonen in de Koediefstraat, Herengracht, Lange Zand, Muzenplein, Korte Koediefstraat, Herenstraat en Korte Houtstraat.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Verbetering van het aangezicht naast de vieze glas, plastic en papiercontainers die er reeds staan. Een duurzaam object als ons wormenhotel is een welkome groene afwisseling in onze stenige wijk en vormt een versterking van de onlangs aangelegde geveltuintjes en zitje bij bedrijf (EMMA) direct achter de vuilcontainers.
Onderdeel van een groter geheel
Het wormenhotel maakt deel uit van ons plan om de hele wijk te vergroenen en verduurzamen en meer betrokkenheid bij de wijk onder de bewoners te creëren, evenals meer bewust omgaan met afval. Het idee dat afval een grondstof is die helpt om onze wijk te vergroenen. Het versterkt het groene initiatief van het achtergelegen bedrijf (EMMA). Zij zijn ook van plan om een bijenhotel te installeren, met bijbehorende bloemen die voor bijen aantrekkelijk zijn.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Bewoners die er hun groenafval naartoe willen brengen. En bewoners, passanten en ondernemers die erlangs lopen beleven hopelijk plezier aan het bijzondere aangezicht. Kinderen kunnen door het kijkvenster naar de wormen kijken. Middels een bordje op het wormenhotel kunnen mensen die dat willen, contact met ons opnemen en eventueel meedoen.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
De gemeente overtuigen dat dit (Fluwelen Burgwal kant Wijnhaven naast reeds bestaande containers) een goede plek is voor een Wormenhotel. Het informeren van bewoners over het wormenhotel en enthousiasmeren van nog meer mensen die aan willen haken. Het organiseren van een feestelijke lancering.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het bouwen en plaatsen van het wormenhotel (door Le Compostier), inclusief kleine cursus aan de deelnemers over onderhoud etc.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja
Totale kosten van het project
ca. 6000 euro (ca. 5300 euro voor het realiseren van het wormenhotel, ca. 700 euro voor fondsenwerving en begeleiding)
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Kitty Hinkenkemper van Le Compostier Den Haag / Den Haag in Transitie. Zij doet de fondsenwerving voor ons en begeleidt het hele traject met bouwer Rowin Snijder. Samen hebben ze in Den Haag al 2 of 3 andere wormenhotels gerealiseerd.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Mooi aanbod, maar naar ons idee niet nodig.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via mensen van jullie fonds die mij in het Filmatelier (tevens vergaderlocatie) hebben vergaderd.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Hoe we bewoners in een wijk als de onze (met heel veel passanten/horeca overlast en daardoor veel verhuizers) zich meer bij de wijk betrokken kunnen laten voelen, het liefst middels een groene insteek.
Daarnaast ook hoe we betrokken ondernemers uit de wijk nog beter bij onze groene plannen kunnen betrekken.