Kern
Naam
Kerckebosch
Aantal inwoners
ongeveer 3500, groeiend naar 4000
Gemeente
Zeist
Provincie
Utrecht
Deelnemersgroep
Naam
Wijkvereniging Kerckebosch
Doelstelling
Bewoners bewust maken van de bijzondere dingen (de verhalen) die in de wijk gerealiseerd zijn, zodat zij er verantwoordelijkheid voor nemen.
Aantal leden
5 bestuursleden, 3 projectgroepleden en 50 buurnatuurleden
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
De nieuwe wijk Kerckebosch won in 2019 de prijs van meest natuurinclusieve wijk van Nederland, en niet voor niets! De wijk zit vol verhalen; over de dieren, planten en biodiversiteit. Over kunst en architectuur, de mensen die er wonen, innovatie en duurzaamheid. We geven de verhalen graag door!
Beginsituatie
Duursaam en Zorgsaam.
De wijk Kerckebosch is hét voorbeeld van een nieuwe en geslaagde woonwijk waar natuurinclusiviteit, cultuur, innovatie en duurzaamheid en omzien naar elkaar hand in hand gaan. 10 jaar geleden werd met de ontwikkeling begonnen: de sociale en verouderde sociale woningbouwflats in een slecht onderhouden bos werden gesloopt en er kwam een geheel nieuwe wijk voor terug. Een mix van allerlei huizentypes, van hoog segment tot sociale woningbouw (60%). Van ultramoderne vrijstaande huizen op grote kavels tot wijkjes met karakteristieke kenmerken, van seniorenflats tot starterswoningen, van 'sustainable community' tot zorgflats voor ouderen of mensen met een geestelijke beperking. Kerckebosch is van en voor iedereen. Naar verwachting is de wijk 'klaar' in 2023/2024. Kerckebosch is gebouwd in een bosrijke omgeving, met respect voor de natuur, de dieren en de planten.
Nu de wijk bijna helemaal klaar is wil de wijkvereniging met alle aangesloten bewoners sturend zijn in het behoud van de mooie en bijzondere dingen, en daar waar het kan verder ontwikkelen. Daarom willen we aan bewoners (en ook alle bezoekers) de bijzondere verhalen van de wijk vertellen!
Hieronder een opsomming van een aantal voorbeelden. Er zijn er nog veel meer!
De wijk is het voorbeeld van natuurinclusiviteit:
- De meanderende ader door de wijk, de Kerckeboschlaan splitst zich op 2 plekken in tweeën om oude bomen te sparen. Ook is de weg gedeeltelijk 'zwevend' gelegd om de wortels van bomen te sparen. Een geheel nieuw procedé dat in Kerckebosch ontwikkeld is. Bomen zouden anders onder de druk van de weg doodgaan.
- In de wijk zijn voorzieningen getroffen om dieren te laten leven naast mensen; er zijn veel vleermuiskasten, speciale lampen in de openbare verlichting die vleermuizen niet hinderen, broeihopen voor hazelwormen, erfafscheidingen die opgebouwd zijn uit materialen uit Kerckebosch (boomstammen, takken enz) en zodanig zijn dat zich er dieren in kunnen huisvesten.
- Bermen zijn ingezaaid met een speciaal Kerckeboschmengsel bestaande uit een mix van grassen en bloemen die insecten aantrekken. Bijen produceren daardoor de speciale Kerckeboschhoning.
- De heide, die voor de 19 e eeuw op de plek van de wijk voorkwam is teruggebracht in de wijk. Een paar keer per jaar komt een schaapskudde op de heide 'grazen' om zo de heide in toom te houden.
Voorbeelden van cultuur zijn:
- De openbare gebouwen in de wijk die worden aangegeven met 'totempalen' van dieren die in de wijk voorkomen.
- De kruisingen van de Kerckeboschlaan met andere straten die worden verlicht met projecties van de dieren uit Kerckebosch
- Een herinneringsbankje dat gemaakt is uit de gerecyclede materialen van de afgebroken flats
Voorbeelden van innovatie en duurzaamheid zijn:
- De openbare (standalone)verlichting die stroom krijgt van een zonnestroomproject van zonnepanelen op het dak van de school in de wijk
- Het energieplein in de buurt van de middelbare school. Het is gemaakt om scholieren bewust te laten zijn van wat energie is en wat er nodig is om het op te wekken. Er staan zonnepanelen, er zijn bewegingstegels en fietsen die energie opwekken wanneer er op gefietst wordt. Alle energie wordt opgevangen en teruggegeven aan scholieren. Zij kunnen mobieltjes opladen door die te verbinden met de usb-poorten die in een zitelement verwerkt zijn.
Kijk op de website voor meer informatie; www.kerckeboschzeist.nl bij wandeling. De wijk heeft meerdere prijzen gewonnen: de prijs beste openbare ruimte van Nederland in 2016 en de prijs voor meest natuurinclusieve wijk van Nederland in 2019.
Dit is een greep uit de vele speciale voorbeelden van verhalen in de wijk die verteld moeten worden!
In de wijk is een paar jaren geleden een wandeltocht uitgezet langs interessante plekken. Die plekken vertellen iets over de eerder genoemde uitgangspunten van natuur, cultuur, innovatie en duurzaamheid. Dat is gedaan met houten palen met daarop de tekst op a4 in plastic geseald. Er is ook een speciale kinderspeurtocht. Veel bewoners geven aan dit erg leuk te vinden, kinderen lopen de wandeltocht. In de loop van de jaren zijn de palen verrot en de afbeeldingen met tekst zijn op een aantal plaatsen verdwenen. Er is een bestendige update nodig!
De wijkontwikkelingsmaatschappij is op de hoogte van onze wensen en ondersteunt en faciliteert dit initiatief van harte. Zij voorzien ons van de verhalen (kijk naar bijgevoegde youtubefilmpjes) die er al zijn en gaan een aantal van de fysieke aanduidingen (informatiepalen) maken. We kijken of dit kan van gerecyclede onderdelen van gesloopte flats.
Verbeteringen voor de woonomgeving
We willen graag een weersbestendige en langjarige oplossing maken voor een ontdekkingstocht. En liefst ook nog eentje die net zoals de wijk innovatief en duurzaam is. Een tocht die bewoners en bezoekers meeneemt in de achterliggende gedachte van de wijk, de keuze voor natuur en cultuur. Zodat bewoners zich onderdeel voelen van de wijk, het gedachtegoed verder brengen en uiteindelijk alle speciale en bijzondere dingen in stand houden. En we hopen dat de bewoners de wijk doorontwikkelen nadat de Wijkontwikkelingsmaatschappij weg is, een wijk blijft namelijk in beweging! De vorm van de ontdekkingstocht moet bij voorkeur innovatief zijn omdat dit past bij de wijk. We denken aan ondersteuning met een app waar bewoners door layar of virtual reality kunnen zien hoe de wijk was, dat ze kunnen zien welke dieren en planten er nu zijn (ook in de seizoenen dat dieren winterslaap hebben of planten uitgebloeid zijn). Dat er dus met nieuwe technieken verbeeld wordt hoe speciaal de wijk is.
Onderdeel van een groter geheel
Ja, en is een onderdeel en doorontwikkeling van de wijk Kerckebosch door bewoners. Over een paar jaren zal de Wijkontwikkelingsmaatschappij ophouden te bestaan omdat de wijk klaar is. De mooie onderdelen van de wijk, de verhalen van de wijk verdienen het om voortgezet en doorverteld te worden zodat bewoners weten waarom de wijk zo bijzonder is. En alle bewoners zich ook verantwoordelijk voelen voor de wijk en alles in stand houden.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners en ook bezoekers van de wijk. Bewoners om hen te verbinden aan de wijk en ervoor te zorgen dat de bijzondere onderdelen bewaard blijven en voortgezet en ontwikkeld worden. Maar ook bezoekers van de wijk willen we inspireren.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- we gaan de bestaande tocht evalueren
- we gaan een nieuwe fysieke tocht uitstippelen, bestaande uit meerdere onderdelen
- we gaan nieuwe interessante plekken toevoegen
- we gaan teksten maken voor de plekken die nog niet beschreven zijn
- we willen een interactieve ondersteuning van de nieuwe tocht. Een app of een applicatie gekoppeld aan de bestaande website. Heel veel informatie is er al maar moet samenkomen in een app. Zie de bijgevoegde filmpjes over de wijk. We ondersteunen dit onderdeel met het aanleveren van alle kennis die we hebben over de wijk aan de partij die dit gaat vormgeven
- we gaan benodigde partijen benaderen om ons te helpen met het realiseren van de plannen
- we gaan samenwerken met de wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) om de tocht vorm te geven
- samen met de wijkontwikkelingsmaatschappij gaan we kijken hoe we onderdelen van de fysieke ontdekkingstocht kunnen maken zodat ze in lijn zijn van de wijk. Door bijvoorbeeld onderdelen van de wijk te recyclen: betonnen onderdelen van gesloopte flats kunnen de staander worden van de informatiezuilen. We zijn al in overleg hierover met de WOM.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
de ontwikkeling van een eventuele app. De vervaardiging van informatiezuilen (door de WOM). Na laten lezen van de teksten over speciale plekken door een tekst/communicatiedeskundige. Hierover zijn we al in overleg met de WOM.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
ongeveer € 12000. De WOM heeft toegezegd een gedeelte van de kosten voor haar rekening te nemen. Oa de kosten voor de fysieke aanduidingen.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
stichting Utrechts landschap
WOM
gemeente Zeist
historisch genootschap Zeist
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Daar is geen behoefte aan omdat de WOM daarin voorziet.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
We werden in contact gebracht met Kern met Pit door Gisela Timmermans. Zij was op de hoogte van dit initiatief en vertelde er over. Wij werden daardoor enthousiast.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hopen dat jullie ons het advies en de kans geven dit project te realiseren zodat we een soort van steen in de vijver worden en voorbeeld kunnen zijn voor andere initiatieven, want we willen heel graag een voorbeeld zijn. Meer specifiek zou het prettig zijn om hulp te krijgen bij het ontwikkelen van een app of andere online applicatie.