Kern
Naam
Grootegast
Aantal inwoners
12.183
Gemeente
westerkwartier
Provincie
Groningen
Deelnemersgroep
Naam
stichting dörpstuun Grootegast
Doelstelling
De toekomstige groene ontmoetingsplek voor jong en oud! Een plek waar groen wordt in gezet om de leefbaarheid en sociale samenhang in Grootegast te versterken.
Aantal leden
3 bestuursleden van de stichting . 81 vrienden die €10,- per jaar doneren. enkele vrijwilligers
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Ontmoetingstuun
Dit wordt het groene buurthuis van Grootegast. Een tuin voor iedereen. Een plek waar jong en oud samen komen, een praatje kunnen maken en kunnen genieten van al het groen.Een plek waar omringende scholen gebruik van kunnen maken om hun leerlingen over de natuur te leren.
Beginsituatie
Wij hebben een deel van de tuin van woonzorgcentum Het Hooge Heem in bruikleen gekregen, dit is 19 mei 2020 op ludieke wijze ondertekend.
We hebben Frony die een goed projectplan heeft geschreven en fondsen en subsidies heeft aangevraagd waar een groot deel van is gehonoreerd. We hebben Mark Moes Hovenier die een mooi ontwerp heeft gemaakt
Verbeteringen voor de woonomgeving
Ons doel is het om een plek in Grootegast te creëren voor al haar inwoners. Een plek waar iedereen van kan genieten en gebruik van kan maken. Denk hierbij aan workshops, lessen over de natuur, re-integratie, taallessen, beweeglessen, revalidatie via fysio. Een plek voor een gezonder en gelukkiger Grootegast!
Onderdeel van een groter geheel
Waar we nu gaan beginnen is het begin van een groter plan dat kan gaan groeien. Het staat al wel in het projectplan beschreven
Bewoners die voordeel bij het project hebben
alle bewoners van het dorp
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Opstarten van de tuun. De belanghebbende partijen informeren. vrijwilligers werven Afgelopen jaar is er met een groep vrijwilligers op de maandag en vrijdagmiddag een start gemaakt met het leeg halen van de oorspronkelijke tuin. De beplanting is tijdelijk opgeslagen geweest op een locatie waar mensen werken met een beperking, zij hebben ook meegeholpen bij deze aktie. Het bestratings materiaal is tijdelijk opgeslagen tegenover de Dörpstuun, op het terrein van de gemeente. Inmiddels Is de beplanting weer herplaatst en de het benodigd bestratings materiaal ook weer gebruikt.
Ook met de drie basisscholen zijn er inmiddels plannen gemaakt, zij krijgen alle drie een insectenhotel die zij zelf gaan aankleden. De insectenhotels worden dit voorjaar gebouwd door leerlingen van het VMBO 'de Woldborg' te Grootegast. Ook krijgen de kinderen les over het insectenleven met name de bijen , deze les word verzorgd door Marijke Akerboom, natuurgids bij het IVN en eigenaar van kwekerij NINABEL. Als start hebben verschillende groepen kinderen al bollen gepoot in de tuin.
Ook gaan de basisscholen dit voorjaar starten met een moestuin.
met woonzorgcentrum Het Hooge Heem is er ook samen gewerkt tijdens de sinterklaas periode , op de tuin stond de kast van Sinterklaas. Door dorpsbelangen Grootegast was geld voor cadeautjes beschikbaar gesteld, deze zijn door de bewoners van het woonzorgcentrum ingepakt. In de kerstperiode hebben wij kerst/wensbomen geplaatst in de tuin , we hebben de scholen, woonzorgcentrum, kinderdagverblijf en de bewoners van Grootegast uitgenodigd om een wens op te hangen in deze boom. Daar is door twee scholen en het woonzorgcentrum gebruik van gemaakt.
We zijn benaderd door en hebben ons aangesloten bij het initiatief Groninger Voedseltuinen hun project heet: Elk dorp zijn eigen voedseltuin. Zij hebben dit projectplan ingediend bij Toukomst, wat een onderdeel van Nationaal Programma Groningen is en voor elke Groninger, jong én oud. Zij gaan fors investeren in de toekomst: door het versterken van de leefomgeving, de economie, opleidingen, banen en de natuur en het klimaat. Dat doen we samen met Groningers, onder andere met het project Toukomst.
Via de PKNGrootegast/Sebaldeburen hebben wij ons aangemeld bij Groen Geloven Groningen omdat zij een aktie hadden waarbij we kans kon maken op een Tuiny Forrest. In dit pakket zaten 5 boompje en 5 struiken en zaden. En met succes!
Via The Pollinators, dit is een groep die zich inzet voor o.a. bijen en vlinders, hebben zaden gekregen. We hebben naar aanleiding van hun actie mee gedaan met de nationale zaaidag en hebben kinderen van de SKSG uitgenodigd deze zaden te komen zaaien. Een groep van 5 kinderen en 2 begeleiders hebben meegedaan.
inmiddels zijn de insectenhotels bijna klaar en gaan de leerlingen die ze gebouwd hebben ze zelf, doormiddel van een bolderkar, naar de drie basisscholen brengen.
Het kippenhok wat we als bouwproject bij Terra Oldekerk hadden liggen ,ging ivm de corona perikelen niet door.
Dus is er een nieuwe gekocht, met behulp van lokale ondernemers is het kippenhok naar de dörpstuun gebracht en onze mannelijke vrijwilligers hebben na het grondwerk het hok naar de locatie getild.
Een dorpsbewoner heeft ons als blijk van waardering voor ons dörpstuun project 4 kippen geschonken. Hoe lief is dat! Het woonzorgcentrum heeft een nieuw pand aangekocht dat grens aan de locatie. Op dit nieuwe terrein, wat origine een oude pastorie was met een oude appelhof , staan verschillende fruitbomen. Deze moeten plaats maken voor een parkeerplaats, in overleg met de directeur van het woonzorgcentrum is de dörpstuun een reddingsaktie begonnen. met behulp van een lokale ondernemer hebben de vrijwilligers, op advies van een hovenier, deze reddingsactie uitgevoerd. En nu maar hopen dat deze actie slaagt.
Voor de verschillende sponsoren hebben wij inmiddels een mooi bij laten ontwerpen die op zijn rug de naam van de sponsor zal dragen . Deze bijen worden onder meer de achterkant van de insectenhotels, het kippenhok en het nog te bouwen schuurtje bevestigd.
Inmiddels zijn de verschillende beweegtoestellen besteld , deze worden in juli geplaatst.
een ander beweeg element worden de stapstenen, dit zijn boom schijven. Deze hebben we laten zagen door mensen van de Zijlen, ze worden vrolijk opgeschilderd door een andere groep van de Zijlen en ook bij de dagopvang van woonzorgcentrum Het Hooge Heem gaan ze ermee aan de slag.
28 mei hadden we een geslaagde NLdoet dag de klussen die we hadden zijn allemaal klaar gemaakt. Ook kwamen er mensen langs om even te kijken , het was erg gezellig !en En dat is ook waar het in de tuun om gaat elkaar ontmoeten.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
een deel van de aanleggen van de tuin word door de hovenier uit gevoerd
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja
Totale kosten van het project
€120.000,-
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
ja , Frony Babois , Mark Moes Hovenier, Fondsen en subsidies , bedrijven in de omgeving , dorpsbewoners.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
ik denk wel dat we die nodig zijn ivm bodemstructuur en overtollig water.
Inmiddels zijn wij geadviseerd over de grondstructuur en is naar aanleiding van het advies drainage aangelegd.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
via het kenniscafe van cmo stamm te Groningen twee jaar geleden en deze keer door een info flyer die we van Frony kregen en ons adviseerde om ons in te schrijven.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
waar we behoefte aan hebben is als de betaalde krachten weg vallen , waar halen wij de kunde vandaan om duurzaam te blijven.