Intussen is er veel gebeurd met de Buurtmoestuin:
Zij heeft intussen een echte naam gekregen: "Oogstuin Marianum".
De oorspronkelijke planten zijn verwijderd en met veel man/vrouw en macht hebben we heel veel bakken aangelegd. De tegels waar de bakken mee gebouwd zijn, zijn gebruikte stoeptegels. Deze worden aangeleverd door de gemeente Venlo. Echte C2C-bakken dus. Het ziet er allemaal mooi en indrukwekkend uit, De bakken zijn gevuld met takken (snoeihout) en paardenmest. Tenslotte komt bovenop nog een laag aarde, gemengd met compost. De natuur mag de rest doen. De mulchlaag zorgt zo voor veel bodemleven en het nodige voedsel voor de planten. Nog even en dan kunnen we met het planten beginnen.
Leden van de tuingroep hebben intussen allemaal plantjes gezaaid in bakken. Dat wordt straks een levendige uitruil van plantjes: niet alleen voor in de bakken, maar ook voor de mensen thuis.
Het water van de platte daken is intussen via een waterpijp naar buiten geleid. Hier kunnen nu de bestelde regentonnen onder geplaatst worden.
Binnen in het gebouw hebben we intussen ook een logboek en een heuse kast gekregen voor onze eerste aangeschaft boeken. Een echte bibliotheek?
L1 gaat ons volgen dit jaar. In 5 uitzendingen worden 3 projecten in Limburg gevolgd. Hiervoor komen ze filmen. Dat is heel spannend, maar ook erg leuk. Dan krijgen we al onze vorderingen ook op beeld vastgelegd.
Tenslotte: Oogstuin Marianum kan waarschijnlijk uitgebreid worden naar een groot , nog aan te leggen, natuur speel park Marianum. Wij zijn met hen samen bezig met allerlei plannen te smeden voor inrichting van het braak liggende terrein naast onze buurtmoestuin.
Kern
Naam
Venlo Oost: "Oogstuin Marianum"
Aantal inwoners
15.250 inwoners
Gemeente
Venlo
Provincie
Limburg
Deelnemersgroep
Naam
Buurtmoestuin Venlo Oost: "Oogstuin Marianum"
Doelstelling
Realisatie van een buurtmoestuin ten behoeve van eigen oogst, kennis en ervaring opdoen, en ontmoeting bevorderen in de eigen buurt.
Aantal leden
15 leden, waaronder bestuur (penningmeester,materiaalbeheerster, coordinator en contactpersoon. De anderen zijn werkende leden.
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
1. Samen oogstbaar groen verbouwen. 2: Samenwerking in de buurt en bevordering van gemeenschapszin. 3. B.bewoners dragen meer zorg voor hun omgeving, zelf verantwoordelijkheid voor een stukje groen. 4. Bewustwording van de mogelijkheden om de eigen leefwereld meer gezond
en duurzaam in te richten.
Beginsituatie
Midden in de wijk Venlo Oost ligt het kantoor / ontmoetingsplaats (een kleine bungalow)van KanDoen. KanDoen bemiddelt en begeleidt mensen die een beperking hebben of langdurig werkloos zijn, bij het meedoen met (onbetaald) werk in de eigen buurt.
Rondom de bungalow ligt een enigszins verwaarloosde tuin die vraagt om de handen in de grond te steken. De tuin ligt aan de openbare weg en is goed zichtbaar vanaf de straat. Rondom de tuin staan hoge bomen (veel schaduw). De grond is arm. Zie foto.
Verbeteringen voor de woonomgeving
1. De verwaarloosde tuin wordt opgeknapt en omgetoverd tot een, van de weg af zichtbare moestuin. Als voorbeeld van hoe het ook kan.
2. Buurtbewoners hebben een plek waar ze gezamenlijk kunnen moestuinieren, ervaring opdoen en leren.
3. Samen leren, samen doen stimuleert ontmoeting, gemeenschapsgevoel en verantwoordelijkheid voor de eigen omgeving.
Onderdeel van een groter geheel
Het project 'Buurtmoestuin Venlo Oost'staat op zichzelf, maar vindt aansluiting bij het project 'Venlo Droom'en wordt enorm gestimuleerd door verschillende organisaties die werken op het vlak van wonen, zorg en welzijn:
- Venlo Droom (bemiddelaar tussen professionele otganisaties en wijkbewoners op het gebied van zorg, wonen en welzijn)
2. Woonwenz (woningstichting)
3. KanDoen (buurtbemiddelingsbureau voor klussen in de wijk)
4. Onze Oogst en Venlo Groen Gewoon Doen (2 initiatieven die Venlonaren stimuleren zoveel mogelijk plekken in de stad te beplanten met oogstbaar groen)
Bewoners die voordeel bij het project hebben
1. deelnemende wijkbewoners (zowel de vaste kern als de icidentele deelnemers zoals familieleden, schoolklassen en jongeren die erbij betrokken worden)
2. de wijkbewoners die door het voorbeeld van de buurtmoestuin gestimuleerd worden om zelf ook aan de slag te gaan met moestuinieren.
3. Alle wijkbewoners: zij krijgen een positief stukje groen in de wijk dat de sociale samenhang vergroot.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- Het omzetten van de tuin naar een buurtmoestuin (inclusief ontwerp en inrichting doet de groep zelf)
- Eerste jaar beplanten en oogsten buurtmoestuin/
- Het betrekken van andere buurtbewoners dan de leden van de buurtmoestuin. (o.a. de basisschool Taal & Lent en jongerenwerk in de wijk)
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
De watervoorziening wordt uitbesteed aan Woonwenz: Zij zorgen voor een buitenkraan en wateropvang vanaf de platte daken van de bungalow en de garage.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.
Totale kosten van het project
- Er is een startkapitaal van in totaal € 750,--, beschikbaar gesteld door Venlo Droom, Woonwenz en Gemeente Venlo. Hiermee kunnen noodzakelijke materialen en diensten gefinancierd worden die niet gratis beschikbaar worden gesteld binnen het eigen netwerk.
- Mensen die geen eigen gereedschap hebben om te tuinieren kunnen dit lenen bij 'Materiaaluitleen'in Venlo Oost.
- De grond en de koffieruimte worden om niet ter beschikking gesteld door KanDoen en Woonwenz.
In de loop van het eerste jaar wordt bekeken welke eigen bijdrage van deelnemers nodig is voor de continuiteit van het project. De eigen bijdrage mag geen belemmering vormen voor de minst draagkrachtigen om deel te nemen aan de buurtmoestuin.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja.
Kinderboerderij Hagerhof:compost en stro voor ondergrond
WAA (Werk Aangepaste Arbeid: takken voor ondergrond
Jan Alting (Biologische boer): advies voor grond en biologisch tuinieren.
KanDoen: buurtbewoners die meehelpen in de moestuin.
Woonwenz: beschikbaar stellen van de grond, zorgen voor watervoorziening in de tuin, financiele bijdrage start.
Gemeente venlo: Financiele bijdrage start.
'Onze Oogst' en 'Venlo Groen Gewoon Doen': initiatief en stimulering van het project.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Mogelijk ondersteuning in het opzetten van een buurtmoestuin. (N.B. Buurtmoestuin Venlo Oost is de eerste buurtmoestuin in Venlo.)
Wij gaan als groep ook graag op bezoek bij andere voorbeelden.
N.B. Site Arcadis is niet bereikbaar!
\
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x