Kern
Naam
Diphoorn
Aantal inwoners
62
Gemeente
Coevorden
Provincie
Drenthe
Deelnemersgroep
Naam
Dorpstuin van Diphoorn
Doelstelling
De Dorpstuin van Diphoorn is een lokaal initiatief waarbij op kleine schaal groenten, (klein) fruit en kruiden worden gekweekt voor de liefhebbers van onbespoten producten en werkt uitsluitend met vrijwilligers. In de tuin worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en niet-organische meststoffen gebruikt. Het is onze doelstelling om in 2013 de tuin uit te breiden van 200 naar 1.500 m2 en een eigen boomgaard en fruit 'snoeplaan' aan te leggen.
Aantal leden
3x bestuur, 15 vrijwilligers
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Met de Dorpstuin willen we:
- de saamhorigheid en samenwerking in Diphoorn e.o. vergroten, door contact met en tussen mensen te stimuleren
- een breed aanbod van lokaal geteelde producten creëren
- de herkomst van ons voedsel onder de aandacht brengen en stimuleren gezonder te eten
- investeren in e
Beginsituatie
In februari 2012 kregen de initiatiefnemers de toezegging van een lokale boer, dat zij op een stuk van een van zijn weilanden konden starten met de Dorpstuin van Diphoorn. Met de inzet en medewerking van veel mensen werd de grond verbeterd en konden de plantvakken ingedeeld worden. Op 22 juni werd de tuin door de wethouder van Coevorden officieel geopend en vanaf dat tijdstip heeft de Dorpstuin een bloeiend seizoen doorgemaakt en kon ook de oogst van de tuin aan belangstellenden aangeboden worden. De vrijwilligers hanteren hiervoor geen vaste prijzen, maar vragen om een gift. Inmiddels is er een groeiende groep belangstellenden ontstaan en komt een trouwe groep vaste klanten wekelijks terug.
Verbeteringen voor de woonomgeving
De Dorpstuin is een ontmoetingsplek geworden, waar mensen zich welkom en nuttig voelen en waar het ook leuk en gezellig is om naar toe te gaan. Bovendien is de tuin een plek waar kennis over de natuur aan elkaar overgedragen wordt. Dit willen we graag nog meer stimuleren en inmiddels zijn er afspraken gemaakt met enkele lokale basisscholen om in het komende schooljaar de Dorpstuin van Diphoorn als “buitenlokatie” in het lesprogramma op te nemen.
Veel alleenstaande ouderen uit de omgeving waarderen de Dorpstuin, omdat zij daar die hoeveelheid groente kunnen halen, waar behoefte aan is. De oogst uit de tuin wordt pas uit de grond gehaald als de klant erbij staat. Verser kan niet en de hoeveelheid is aangepast aan de vraag. Vaak krijgen we te horen: “Wat smaakt het lekker naar vroeger”. Een mooi compliment!
Door mensen enthousiast te maken voor de Dorpstuin (zowel als vrijwilligers, maar ook als klant) hopen wij dat de bewoners van Diphoorn/Sleen en omgeving zich (nog meer) verbonden voelen met de plek waar ze wonen en willen we stimuleren dat het heel leuk is om samen in de buitenlucht aan het werk te zijn. Op dit moment bestaat de groep vrijwilligers uit inwoners van Sleen, Noord-Sleen, Oosterhesselen, Schoonoord en Diphoorn en de leeftijd varieert van 24 tot 78 jaar.
Onderdeel van een groter geheel
Nee, de Dorpstuin van Diphoorn is een op zichzelf staand initiatief voor Diphoorn/Sleen en omgeving.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
In principe is iedereen, oud of jong, van harte welkom bij de Dorpstuin van Diphoorn zowel in een actieve rol als vrijwilliger of op een passieve manier als klant. Tijdens de openingstijden zijn er altijd vrijwilligers aanwezig die de groente oogsten, maar die ook wat meer over de tuin vertellen en recepten meegeven. Niet alleen de bewoners van Diphoorn en ruime omgeving maken veelvuldig gebruik van de opbrengsten van de tuin, maar ook ‘passanten’ stoppen steeds vaker bij de tuin. Ook de bewoners van het plaatselijke woonzorgcomplex De Schoel kunnen meegenieten, want ze worden af en toe verwend met de overdaad aan groente uit de tuin.
Voor de vrijwilligers is het een heerlijke manier om op een ontspannen manier met een leuk project in de buitenlucht bezig te zijn en hiermee vervult de tuin tevens een sociale rol.
Nu de tuin haar eerste seizoen achter de rug heeft is er ruimte gekomen om ook de leerlingen van de lokale basisscholen bij het project te betrekken. Ook zullen er presentaties gehouden gaan worden voor bijv. afdelingen van Vrouwen van Nu, Groei & Bloei, tuinclubs, bejaardenhuizen en scholen. Maar ook gaan de vrijwilligers (kook)workshops in de tuin organiseren en zijn er gesprekken gaande om als leverancier voor een van de betere restaurants van ZO-Drenthe te gaan fungeren. Zo kunnen steeds meer mensen profiteren van de opbrengst van de tuin.
Nog steeds kunnen we aardbeien plukken in ons fruitlaantje en de eerste appels in de boomgaard beginnen te kleuren. De opbrengst is nog klein, maar voor het eerste jaar zijn we zeker niet ontevreden.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In het voorjaar van 2012 is de groep begonnen met een stuk grond van ca. 200 m2. Door het succes van de Dorpstuin was er behoefte aan meer ruimte en inmiddels is de tuin begin 2013 uitgebreid en bedraagt het te bewerken oppervlak 1.500 m2. Behalve de inzet van een loonbedrijf voor het omzetten van de grond, is de tuin door de vrijwilligers zelf bemest en zijn de paden en plantvakken uitgezet. Enkele vrijwilligers zijn druk bezig geweest met het ontwerpen van een nieuw plantschema, gebaseerd op 6-jarige wissel- en combinatieteelt. Om de vraat en beschadiging door hazen, reeën en tegenwoordig ook een das te beperken/voorkomen willen we de tuin in de komende periode nog graag omheinen.
Op dit moment worden de educatieve plannen voor de basisscholen i.o.m. de scholen uitgewerkt en ook liggen er plannen op tafel om in de tuin zelf kooklessen en presentaties te gaan geven.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het grondverzet is aan het begin van het tuinseizoen uitbesteed, maar verder zijn/worden alle werkzaamheden door de vrijwilligers zelf uitgevoerd.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
Met de ontvangen giften uit de verkoop van de groente zijn we in staat om volgend seizoen nieuw plant- en pootmateriaal e.d. aan te schaffen. Maar om onze wens (een eigen plantenkas) te realiseren zullen echter sponsors gevonden moeten worden.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
* Levering 40 kuub compost – Recycling Centrum Emmen en buurtbewoners voor het ophalen hiervan
* Levering potstalmest - wordt door de boer zelf bij ons afgeleverd
* Plaatsen plantenkas - sponsors voor de nodige financiële ondersteuning (gezien de hoogte van de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is zelf plaatsen geen optie)
* Omheining tuin - hiervoor vragen we hulp aan onze buren in Diphoorn
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nog niet bekend.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x