Kern
Naam
Axel
Aantal inwoners
8000
Gemeente
Terneuzen
Provincie
Zeeland
Deelnemersgroep
Naam
Natuurspeelbos Axel
Doelstelling
realiseren van een uitdagend natuuurspeelbos
Aantal leden
14
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
14 moeders zetten zich in om een speelbos voor alle kinderen te maken. Een centrale ontmoetingsplek waar kinderen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Een speelomgeving in het bos, biedt mogelijkheden voor alle kinderen in en rond Axel om met elkaar te spelen en daarnaast de natuur te ontdekken.
Beginsituatie
Het eerste gedeelte van het kunstbos Smitsschorre (4,6 hectare) is hiervoor onze locatie. Het gebied is goed toegankelijk. Goed bereikbaar te voet of op de fiets en het beschikt over parkeergelegenheid in de buurt. Het stuk bos beschikt over een prachtige open plek, ideaal als ontmoetingsplaats. De open plek bestaat uit het kunstwerk Holle Bolle van de heer Pol Verheylezoon. In een open gesprek met de kunstenaar en een vertegenwoordiger van de afdeling cultuur van de gemeente Terneuzen heeft de kunstenaar het kunstwerk vrij gegeven voor integratie in het Speelbos. Het bos beschikt van nature over nog een aantal redelijk open plekken, kleiner dan de centrale ontmoetingsplaats, welke ideaal zijn voor nog meer speelplezier in de natuur.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Voor de kinderen uit Axel, maar ook uit de omringende kernen, is het een aanwinst om verschillende redenen; het is een bijzonder laagdrempelige, voor iedereen toegankelijke speeltuin. We dagen kinderen de natuur te (her)ontdekken, door speelaanleidingen te plaatsen, maar ook door de kinderen uit dagen juist de paden te verlaten. Voor de kinderen die tegenwoordig opgroeien, is buiten spelen niet meer vanzelfsprekend. Juist het hutten bouwen, overleggen en samen genieten kan leiden tot sociaal evenwichtiger kinderen die een beter gevoel voor ruimtelijke ontwikkeling hebben. In dit digitale tijdperk is dit speelbos een uitgelezen kans om juist de andere kant van het kind zijn aandacht te geven. De scholen in de omgeving kunnen gebruik maken van het Natuurspeelbos, in combinatie met de leskisten van Staatsbosbeheer of de oerrr kaarten van natuurmonumenten creëer je eenvoudig uitdagende natuurlessen. Het doel is daarom een leuke en leerzame omgeving te creeren waar kinderen vrij kunnen spelen.
Lekker buiten spelen zonder op het verkeer te letten, klimmen in bomen, hutten bouwen en kliederen met water en zand. Vrij spelen in de natuur.
Maar een speeltuin heeft ook een sociaal aspect. Mensen en kinderen leren elkaar kennen via de speeltuin. Ouders, opa’s en oma’s ontmoeten elkaar terwijl hun (klein)kinderen samen spelen. Een speeltuin draagt bij aan de leefbaarheid.
De speeltuin kan aantrekkelijk worden gemaakt met uitdagende houten klimtoestellen, (boom)hutten, waterspeelgelegenheid en eventueel een kikkerpoel; in een omgeving met spannende bossages en (fruitdragende) bomen. Slingerende paden langs speelweides voor verschillende leeftijden met voldoende (picknick)banken moeten de natuurspeeltuin aantrekkelijk maken voor alle leeftijden.
Onderdeel van een groter geheel
De werkgroep is een onderdeel van Stichting Outdoor Axel.
De aansprakelijkheid tijdens de oprichting en de continuiteit van de zorg voor het Speelbos na realisatie is op deze wijze gewaarborgd. De doelstelling van Outdoor Axel sluit aan bij onze ideeen: het zo goed mogelijk benutten van het bijzondere buitengebied Smitsschorre.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Niet alleen de kinderen uit de kern en omliggende dorpen, maar ook hun ouders hebben een centrale ontmoetingsplek. Er zijn (picknick) bankjes voorzien bij de speelplaats voor de allerjongsten. In dit individualistische tijdperk kan het erg prettig zijn andere ouders te treffen. Ook ouderen, inwoners van bijvoorbeeld het verzorgingstehuis, wat ook op loopafstand ligt, kunnen het Natuurspeelbos als ‘uitstapje’ op de kaart zetten. Er is nu al een samenwerking tussen peuterspeelzaal en verzorgingstehuis, ik kan me voorstellen dat een gezamenlijk uitje met picknick voor alle partijen van meerwaarde kan zijn. Het Natuurspeelbos zal toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy’s. Ook kinderen die een speciale school voor basisonderwijs bezoeken zijn uiteraard van harte welkom. Ook zij maken deel uit van onze maatschappij. Dit is ook een speerpunt van het Natuurspeelbos; iedereen is welkom.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het doel is het Speelbos binnen de tijdslimiet van anderhalf jaar te realiseren. De globale planning is als volgt:
1. september 2011 - november 2011: ontstaan van het plan
2. november 2011 – maart 2012: definieren van het plan en het opstellen van de begroting
3. april 2012: indienen van het plan en de begroting bij B&W van de Gemeente Terneuzen
4. januari 2012 – heden 2012: werven van geldschieters en de begroting sluitend maken
5. september 2012: toestemming Gemeente Terneuzen
6. januari 2013: aanvang aanleg fase 1
Het uitwerken van de plannen, opstellen van de begroting, werven van geldschieters en contacten onderhouden met gemeente en Staatsbosbeheer zijn werkzaamheden die wij zelf uitvoeren. Het vragen van offertes en het ter plaatse uit zetten van de paden en speelaanleidingen doen we zelf.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Vanaf het moment dat de grondwerkzaamheden van start gaan besteden we alles uit; het speelbos zal eigendom van de gemeente worden en moet dus aan strenge regels voldoen. Ook het plaatsen van de gertificeerde speelaanleidingen/ speeltoestellen hoort h
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
Vanuit het LUP worden we gesubdieerd. We mogen de grond gebruiken van Staatsbosbeheer. Verder hebben we een kloppende begroting.
Door middel van sponsoren, gewonnen bijdragen en acties wordt het project verder gefinancierd.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We proberen in ons eigen lokale netwerk zoveel mogelijk hulp te krijgen, om ook zoveel mogelijk bekendheid te verwerven. Van Staatsbosbeheer, de gemeente, de centrummanager en Natuur en zo krijgen we ondersteuning.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
nee.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x