Kern
Naam
Stedum
Aantal inwoners
1000
Gemeente
Loppersum
Provincie
Groningen
Deelnemersgroep
Naam
Groencommissie Stedum
Doelstelling
Een grotere betrokkenheid van de dorpsbewoners bij hun dorpsbos en een beter gebruik ervan.
Aantal leden
4 in groencommissie, ca. 20 werkende dorpsgenoten, ca. 15 scouts
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Het Steemerbos is een gevarieerd bosgebied dat door de dorpsbewoners veelvuldig wordt gebruikt voor recreatiedoeleinden, natuurbeleving en tal van sociale dorpsactiviteiten. Om dit gebied ook in de toekomst mooi en aantrekkelijk te houden zal hier op korte termijn beheer moeten worden uitgevoerd.
Beginsituatie
Sinds 9 jaar wordt er door dorpsbewoners gewerkt in het Steemerbos. Ze zijn bij de bosranden aan het zagen geweest. Door de bosranden te dunnen ontstaat er ruimte en krijgen kleine boompjes en struiken een kans om te groeien. Bovendien groeien de stompjes van de omgezaagde bomen weer terug als struiken. Hierdoor ontstaat een dichte bosrand, zodat de wind niet zo maar door het bos kan waaien.
Dichte bosranden zorgen voor een ‘bosklimaat’ in het bos en dat is belangrijk voor de plantengroei in het bos. Er ontstaat meer variatie in het bos qua bomen, struiken en planten, die op hun beurt weer verschillende soorten dieren aan trekken.
Van de omgezaagde bomen en takken worden takkenrillen gemaakt. Deze ‘muurtjes’ van bomen en takken houden ook de wind tegen en vormen een onderkomen voor egels en vlinders. Ook hazen zoeken er een schuilplaats. Op het dode hout groeien bovendien allerlei paddestoelen.
Dwars door het bosgebied loopt een halfverhard wandelpad van gebroken puin. Dit pad is een aantal jaren terug aangelegd door dorpsbewoners. Bij aanleg was het pad circa 1,5 meter breed. Doordat het pad is overgroeid met grasvegetatie is het momenteel hooguit nog 0,5 meter breed. Een ander pad is een onverhard bospad dat vanaf de ijsbaan in zuidelijke richting loopt. Dit pad is vooral in de herfst en winter erg drassig. Dit omdat het een kleipad is. Midden in het Stedumerbos ligt een prachtige bosvijver. Dit object is zeer rijk aan levensvormen. Diverse soorten rietvogels, vissen, amfibieën, libellen en moerasplanten komen hier voor en zorgen ervoor dat dit bos (zeker in vergelijking tot ruilverkavelingsbossen waarin waterpartijen ontbreken) een zeer hoge biodiversiteit bezit. Daarnaast is dit object landschappelijk zeer fraai en levert het door een grotere variatie aan landschappen een belangrijke bijdrage aan de beleefbaarheid van dit gebied. Helaas is de bosvijver vanaf de speelweide slecht zichtbaar.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Aangezien het halfverharde wandelpad door veel dorpsbewoners wordt gebruikt vindt de groencommissie het belangrijk om dit pad te herstellen. Dit herstel is mogelijk door de grasvegetatie te verwijderen en de bestaande puinverharding met een kraan uit te vlakken. Vervolgens zal een nieuwe laag halfverharding worden aangebracht. Om het onverharde bospad te herstellen zal hier een zandpad worden aangelegd.
Heel graag willen inwoners van het dorp Stedum een natuurspeelplaats ontwikkelen in het Steemerbos. Het gaat dan om een locatie waar kinderen kunnen spelen met natuurlijke producten en boshutten mogen bouwen.
Aan de zuidkant van het bos wil de groencommissie graag een nieuwe parkbank plaatsen. Op de bosweide in het bos wil men graag drie natuurlijke banken, gemaakt van dikke boomstammen.
Om het Steemerbos ook in de toekomst mooi en aantrekkelijk te houden wil de groencommissie Stedum graag dat er werkzaamheden worden uitgevoerd in het natuurlijk bos- en bosrandbeheer. Een aantal locaties in dit bos leent zich namelijk uitstekend voor het ontwikkelen van natuurlijke bosranden. Vooral de bosranden bij het wandel- en fietspad bij het Stedumermaar en de bosrand aan de zuidkant van het bos zijn uitermate geschikt. Van het takhout dat vrijkomt tijdens het afzetten van de bosrand kunnen takkenrillen worden gemaakt. Daarnaast kan de vrijgezette bosrand deels worden ingeplant met struikvormers. In een aantal eenvormige bosopstanden kunnen bomen worden geringd en open plekken worden gemaakt voor natuurlijke verjongingen. Het verwijderen van bomen en struiken rond toekomstbomen is positief en zorgt ervoor dat deze bomen kunnen uitgroeien tot mooie en karakteristieke bomen.
De groencommissie wil de bosvijver aan de kant van de speelweide meer vrijhouden van vegetatie. Op deze manier wordt het water weer zichtbaar en beleefbaar. In het overige deel van de bosvijver zal de Riet- en Lisdoddenvegetatie blijven staan. Dit vanwege de betekenis die het heeft voor rietvogels, amfibieën, libellen en vissen.
Om meer broedende vogels in het bos te krijgen wil de groencommissie graag nestkasten ophangen in het bos. Hierbij bestaat het idee om de nestkasten door basisschoolleerlingen te laten maken/ ophangen en schoonmaken.
Onderdeel van een groter geheel
Nee.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle dorpsbewoners en andere bezoekers die in het Steemer bos komen.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Om het project uit te voeren hebben de groencommissie Stedum en Scoutingvereniging de Struners de ambitie om regelmatig werkdagen in het bos te organiseren. Op deze werkdagen, die in overleg met Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Groningen worden georganiseerd, kunnen diverse boswerkzaamheden worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn kap en zaagwerkzaamheden, verbeteren van de wandelpaden, aanleg van takkenrillen, aanplant bosplantsoen en het opruimen van zwerfvuil.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Het werken met machines, motorkettingzaag en bosmaaier.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
Het project is gestart in het kader van B(l)oeiende Bosranden waarin Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Groningen, Vereniging Groninger dorpen, ANWB en diverse gemeenten samenwerken met dorpen.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We werken samen met dorpsgenoten, dorpsbelangen, scouting, basisscholen, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Groningen en de gemeente.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Nee.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x