Kern
Naam
speciaal basisonderwijs de Meander, wijk Pittelo
Aantal inwoners
De wijk Pittelo kent ongeveer 3800 inwoners. De school heeft een leerlingenaantal van ca. 230.
Gemeente
Assen
Provincie
Drenthe
Deelnemersgroep
Naam
“Expertgroep Natuurlijk spelen bij de Meander”
Doelstelling
Het realiseren van een groene, uitdagende speelomgeving voor de leerlingen van SBO de Meander. De nieuwe plek wordt echter vrij toegankelijk voor anderen zoals bijvoorbeeld voor kinderen uit de buurt en bezoekers van de nabijgelegen kinderboerderij.
Aantal leden
De werkgroep heeft ongeveer 8 actieve leden.
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Een groene speelomgeving heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Het huidige schoolplein van de Meander in Assen was grijs en saai en bood te weinig speelmogelijkheden en uitdaging. Met dit project hebben we een stuk gemeentegroen zonder functie heringericht als speelbos.
Beginsituatie
Op het huidige betegelde schoolplein zie je de kinderen weinig gevarieerd spelen. Veel kinderen van de Meander hebben behoefte aan rust, veiligheid en overzicht. Een eigen plekje is dan heel prettig en op een natuurspeelplaats kun je dat creëren. Daar komt bij dat een natuurlijke omgeving rust uitstraalt en daagt kinderen ook uit om dingen te ontdekken. Ook qua geluid is die rust is er op het bestaande schoolplein te weinig o.a. door het resoneren vanwege de stenen omgeving en de aanwezigheid van een ringweg daar aan grenzend.
Het bestaande stukje bos is in eigendom van de gemeente en had feitelijk geen functie. Dit is veranderd door het bij het schoolplein te betrekken. Hiervoor moest in eerste instantie een aantal werkzaamheden uitgevoerd worden. Het belangrijkste was het creeren van een veilige speelomgeving. Het bosje ligt namelijk naast een drukke ringweg waar de kinderen in de huidige situatie zo naar toe kunnen lopen. Als eerste moest hier een goede afscheiding komen met een natuurlijke uitstraling die past in de omgeving.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Het plan was om van dit bosje een natuurlijke speelplaats te maken waardoor kinderen meer avontuurlijker en gevarieerder kunnen spelen. De plek is o.a. voorzien van een amfitheater van stoeptegels die bij een ander schoolplein vrijkwamen. Dit biedt de mogelijkheid voor buitenlessen of gewoon om even lekker rustig te zitten. De plek is en blijft vrij toegankelijk en fungeert dus ook als ontmoetingsplaats voor ouders die met hun kinderen naar de waterspeelplaats willen gaan. Een mega-grote picknicktafel nodigt hier tevens toe uit.
Los van een waterpomp waarmee grondwater kan worden opgepompt, komen in het speelbosje geen speeltoestellen, maar speelaanleidingen. Met losse materialen zoals hout, zand en water worden kinderen gestimuleerd om meer ongeorganiseerd te gaan spelen. Kinderen kunnen met hout een bruggetje of een hut bouwen, kijken hoe ver ze durven op een omgetrokken boom of met de waterpomp een stroompje creëren met zand maar ook met stukken hout (en dus niet met voorgevormde toestellen).
Bij deze nieuwe omgeving kunnen allerlei nieuwe speltypen ontstaan die weer bepaalde vaardigheden stimuleren. Sommige spelletjes stimuleren bijvoorbeeld fysieke ontwikkeling (uithoudingsvermogen, motoriek), maar het samen een hut bouwen stimuleert weer het samenwerken en dus de sociale en cognitieve ontwikkeling.
Veel kinderen van de Meander komen weinig of nooit in de natuur. Een groot deel gaat ook nog eens nooit op vakantie. Een natuurlijke speelplaats als onderdeel van hun school is voor deze kinderen een van de weinige plekken om echt met de natuur in aanraking te komen. Naast het spelen komt er aandacht voor het educatieve aspect. De groene speelplaats biedt namelijk ook tal van concrete mogelijkheden voor NME (natuur- en milieueducatie).
Onderdeel van een groter geheel
In principe is het project een initiatief van de Meander. Het plan is dusdanig van opzet dat ook andere kinderen er gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld kinderen uit de buurt of bezoekers van de nabijgelegen kinderboerderij en misschien ook nog wel de school die aan ons bestaande schoolplein grenst. Om die reden is het daarom ook openbaar.
We hopen met dit project verder te bereiken dat andere scholen geïnspireerd raken door ons projecten en ook met hun schoolplein- of omgeving aan de slag willen gaan.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
In belangrijke mate zijn het natuurlijk de leerlingen van de Meander die niet af en toe maar elke dag in aanraking kunnen komen met natuur. Maar verder zijn het kinderen uit de buurt, de nabijgelegen school, bezoekers van o.a. de kinderboerderij en de wijk zelf.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
• Aanleggen omheining
• plaatsen van hekwerk
• aanbrengen takkenrillen
• aanbrengen beplanting
• kleinschalige snoeiwerkzaamheden
• maken nestkastjes, etc.
• bouw amfitheater
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
• Graafwerkzaamheden (voor reliëf) • Zaagwerkzaamheden en omtrekken van bomen • Het plaatsen van de waterpomp en het aanbrengen van een filter • Levering en transport van hout • Bouw en begeleiding amfitheater
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Nee
Totale kosten van het project
De totale kosten bedragen 29.266,- inclusief BTW. Van dit bedrag wordt circa 4300,- toegeschreven aan zelfwerkzaamheid. Inmiddels is een bedrag van circa 8500,- aan fondsen bij elkaar gebracht. Resteert nog een bedrag van circa 16.000,- dat nog met fondsen dan wel met sponsoring gerealiseerd moet worden.
Bijdragen zijn reeds toegezegd door: Unilever, NAM, Gasunie, Wijkforum Pittelo, Enexis, Rabobank Assen.
Gemeente Assen en Faber Pallets hebben reeds aangeven het project te willen sponsoren met materialen en diensten.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja,
Een nabijgelegen school voor praktijkonderwijs (Pro Assen) gaat ons helpen door een aantal concrete werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn: het plaatsen van het hekwerk, het ophalen en plaatsen van een landhek dat beschikbaar is gesteld door Natuurmonumenten, het verzagen van grote boomstammen tot zitplaatsen en het maken van een doorgang in de bestaande schanskorven.
Op deze manier worden de kosten van het project gedrukt en de leerlingen van Pro Assen krijgen leuke en nuttige projecten aangereikt om praktijkervaring mee op te doen.
Verder wordt de hulp ingeroepen van de kinderen, leerkrachten en ouders.
Tot slot is de gemeente betrokken bij het plan. De wijkbeheerder maakt deel uit van de projectgroep en heeft voor draagvlak binnen het college van B&W en de ambtelijke organisatie. Daarnaast stelt de gemeenten materialen zoals snippers, hout, terreinkeuring en dergelijke beschikbaar.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja. In het plan is als onderdeel meegenomen het spelen met water. Er wordt een handpomp geinstalleerd en plaatselijke ondiepten aangebracht waar (tijdelijk) water kan blijven staan. Hiervoor is het nuttig om te weten hoe de plaatselijk bodemopbouw er uitziet. Te denken valt o.a. aan de grondwaterdiepte, aanwezigheid van ondoorlatende lagen, diepte van de watervoerende pakketten, kwaliteit van het grondwater, et cetera.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
x
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
x