Groen als middel
Spelen in het groen en met de natuur zorgt ervoor dat kinderen zich, zowel fysiek als mentaal, op een gezonde en veelzijdige manier kunnen ontwikkelen. Creativiteit, samen spelen, respect voor het milieu, het vormen van gedrag en het ontwikkelen van zintuigen zijn belangrijke kenmerken.
Wij willen deze kans benutten en bij de herinrichting van de speeltuin de nadruk leggen op een natuurlijke inrichting. Een speeltuin waarin natuur een belangrijke plaats inneemt: De esthetische natuur - de zintuiglijke aantrekkingskracht, genieten, spelen, verbeelden, vormgeven -, de integrerende natuur - die uitdaagt tot ontdekken en onderzoeken - en de gebruiksnatuur - spelen en werken met natuurmaterialen.
“Vraag aan onze onderwijspraktijk van nu zou kunnen zijn: hoe zit het met dat ‘gelegenheidsonderwijs’, Laten we ‘gouden momenten in en met de natuur’ ongebruikt voorbij gaan? Wat zijn de voorwaarden om ze te kunnen zien en pedagogisch en didactisch te benutten?”
Het ca. 525m² grote buitenterrein biedt tal van mogelijkheden om kinderen spelenderwijs de natuur te laten leren kennen en ervaren. Het toekomstig ontwerp van de speeltuin zal streven de aantrekkingskracht van de buitenruimte te verbeteren, de speelwaarde te verhogen en de natuurbeleving voor peuters te stimuleren.
Tal van spelaanleiding in de natuur
Een spelaanleiding is een prikkel die kinderen uitnodigt om mee te spelen. Dit kan bijvoorbeeld een klimheuvel, een kei of een boomstam zijn.
Waar bij traditioneel spelen het ‘spel’ bedacht wordt door volwassenen, staat bij “Geroezemoes in de speeltuin” het initiatief van het kind centraal.
“Toen wij vroeger met vriendjes en vriendinnetjes buiten speelden, hadden we vaak genoeg aan wat rondslingerende takken, een mooie waterplas of een aantal paaltjes. Door deze eenvoudige middelen die de directe omgeving bood, konden we de wereld om ons heen ontdekken en onze eigen avonturen bedenken.”
Veilig de natuur in
Een veilige speelomgeving vraagt om een duurzame en deskundige aanpak. In het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS), is regelgeving rond veiligheid en technische keuringen opgenomen om een veilige speelomgeving te waarborgen. Voor de spelaanleidingen zullen NEN-normen en de BRL 9921* worden toegepast. De BRL 9921 heeft betrekking op de plaatsing van speeltoestellen, de aanleg van de schokabsorberende ondergrond(en) alsmede op de controle en het onderhoud van speeltoestellen.
Bij de herinrichting van de speeltuin zal ook rekening worden gehouden met toezicht houden. Voor de sociale controle is een goed zicht op de locatie van belang, maar ook de routing en sturing op de locaties en de verbindingsroutes onderling
Kansen d(v)oor de buitenruimte
Om ook toekomstig nieuwe leden aan te trekken en als ontmoeting- en speelvereniging te kunnen blijven bestaan is het belsngrijk de kwaliteit en de uitstraling van het buitenterrein te verbeteren. De Springplank beschikt echter niet over de middelen om een herinrichting van de buitenruimte door derden te financieren.
Er zal moeten worden gezocht naar vrijwilligers die bereid zijn tijd en werk te investeren en er zullen fondsen en subsidies moeten worden gezocht die een financiële bijdrage kunnen leveren.
Gelijktijdig zal dit een kans voor de buurt zijn: openstelling van het speelterrein buiten de opvangtijden voor kinderen, ouders en ouderen.