Kern
Naam
Spannum
Aantal inwoners
270
Gemeente
Gemeente Littenseradiel
Provincie
Friesland
Deelnemersgroep
Naam
Stifting Mei-inoar Spannum
Doelstelling
De stichting heeft ten doel het organiseren van activiteiten die een verbinding hebben met cultuur, welzijn en die de eenheid van de dorpsgemeenschap bevorderen en verder het verrichten van al hetgeen met het voorstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Aantal leden
Ja een bestuur dat bestaat uit zes personen en vijf werkgroepleiders en al 50 vrijwilligers
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Wij willen samen met de gemeenschap van Spannum een bijzonder belevingstheater project realiseren. Onze doelstelling met dit project is het versterken van de sociale cohesie tussen de bewoners van het dorp, bijdragen aan het historisch besef van het dorp en het ontwikkelen van verborgen kwaliteiten.
Beginsituatie
We zijn in januari 2016 begonnen met het oprichten van een stichting en het enthousiasmeren van het dorp. Dit is al aardig gelukt. Ook zijn we druk met de financiële kant van het project. Het bestuur bestaat uit zes mensen uit alle delen van de dorpsgemeenschap. Hiernaast hebben we al twee werkgroepen opgericht, het Naaicafé en de Bouwploeg. Ook hebben we een ervaren schrijver en regisseur gevonden.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Wij denken dat daar ons project de sociale cohesie wordt versterkt, de drempels zullen lager worden, je zult sneller naar iemand toestappen voor hulp. Ook heeft het een positief effect op de eigenwaarde van de individuele dorpsbewoners. Jong en oud krijgt de kans om zich persoonlijk ontwikkelen door samen te werken aan een inspirerend project. Verborgen talenten worden ontdekt en dit heeft invloed op de manier waarop je functioneert in de maatschappij. Je leert je eigen lokale historie kennen en dit alles zorgt er voor dat het heel prettig leven is in het mooie terpdorp Spannum.
Onderdeel van een groter geheel
It Kistke fan Sybrant Roorda is het grote project waar allemaal deelprojecten onder vallen. Het theaterproject zorgt er voor dat er een Naaicafé Spannum en een Bouwploeg is opgericht. Maar het zorgt er ook voor dat mensen met muzikale kwaliteiten worden verbonden in het dorp. Ook willen we graag workshops organiseren voor de kinderen van onze basisschool in het dorp. Zij gaan ook meespelen in het stuk, maar wat zou het dan mooi zijn dat ze eerst al een workshop zwaard vechten krijgen en leren over hoe met leefde in de middeleeuwen. Ook zouden we graag de grafzerk van Sybrant Roorda, die in 2014 is ontdekt tijdens de restauratie van de kerk te voorschijn willen halen. Hij ligt nu onder een houten vloer en wij zouden graag de houten vloer willen vervangen door een glasplaat. Ook willen we graag een informatiebord plaatsen in het dorp met daarop de historie van ons dorp en onze bijzondere dorpsgenoten o.a. Sybrant Roorda en Waling Dijkstra (Friese schrijver).
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Spannum. Het theaterproject staat voor iedereen open. Van jong tot oud kan hierbij een rol spelen en dan bedoelen we dat niet alleen letterlijk. De vrouwenvereniging helpt ons met het breien van de sokken van Sybrant en zijn kompanen. Hiernaast wordt de basisschool CBS De Tarissing betrokken bij het project. De kerkgemeenschap zorgt voor opslagruimte en bied oefenruimte aan. Eigenlijk kan elke bewoner mee doen aan het project. We hebben verkeersregelaars nodig, spelers, figuranten. Het draagvlak binnen het dorp wordt echt duidelijk door de steun die we nu al krijgen van de verenigingen uit het dorp. Hiernaast hebben ook de bezoekers van ons dorp voordeel van ons project. Ze maken kennis met de historie van het dorp en zie een mooi theaterstuk in juni 2017. Met het informatiebord zorg je ook dat het historische besef blijft.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Het realiseren van het theaterproject 'It Kistke fan Sybrant Roorda' uitvoering juni 2017. Workshops voor de kinderen van de basisschool rond het thema middeleeuwen. Een wekelijks Naaicafé bijeenkomsten voor bewoners van Spannum. Informatiebijeenkomsten voor het enthousiasmeren van het dorp. Werven van spelers en het organiseren van de bijeenkomsten voor de spelers twee keer per week. Het organiseren van 15 Bijeenkomsten voor de Bouwploeg voor het maken van het decor. Het zorgen voor een goede PR en marketing. De financiën goed organiseren, aanvragen subsidies. Het dorp informeren over de voorgang van het project door nieuwsbrieven. Het regelen van de deelprojecten zoals het informatiebord en de glasplaat op de grafsteen van Sybrant Roorda. Het regelen van de vergunningen en verzekeringen. Contact met de overheden. Veiligheidsplan maken. Vrijwilligers inzet organiseren, meerdere werkgroepen oprichten, o.a. de catering, verkeersregelaars, kaartverkoop, website (al deels gedaan www.roordaspannum.nl ).
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Schrijven van het stuk en de regie en licht en geluid.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg
Totale kosten van het project
Onze begroting is gesteld op 30.000.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, we hebben ondersteuning van Keunstwurk en van onze professionals: de schrijver en de regisseur. Beide zijn ervaren mensen die al een grote staat van dienst hebben. Ook zal voor geluid en licht externe professionals worden ingezet. Maar de kern blijft dat het met en door het dorp wordt gedaan. De spelers en vrijwilligers zijn bewoners uit Spannum en mensen die een band hebben met ons dorp. Het is een initiatief dat echt uit het dorp zelf is gekomen. We willen het mei-inoar gevoel in Spannum vorm gaan geven met dit project en de deel projecten die hieruit voort komen.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja, wij hebben al een projectplan en een begroting. Maar we willen ook dat het goed gaat met de vergunningen en de contacten met de gemeente en provincie en waterschap. We willen de bezoekers van het theaterstuk ook over een vaart vervoeren. Hoe doe je dat waar moet je op letten, welke vergunning heb je door voor nodig. Hopelijk kan Arcadis ons daarbij helpen.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via een artikel in de lokale krant en een poster in het dorpshuis.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Wij doen dit allemaal voor het eerst. Wij hopen vooral op het technische deel, vergunningen aanvragen, wat mag wel en niet ondersteuning te kunnen krijgen. Wij willen het graag goed en volgens de regels doen.