Kern
Naam
Leeuwarder Bos is liggende t aan de woonwijken Bilgaard en Havankpark te Leeuwarden
Aantal inwoners
In het Leeuwarder Bos wonen geen mensen maar in de aanliggende wijken ongeveer 10.000 inwoners
Gemeente
Leeuwarden
Provincie
Friesland
Deelnemersgroep
Naam
Stichting Voedselbossen Noord Nederland
Doelstelling
Alles wat leeft kennis laten maken met voedselbossen, daarnaast bewustwording creëren wat belang is van voedselbossen c.q. eetbare bossen.
Aantal leden
3 bestuursleden en ongeveer 40 vrijwilligers uit de stad Leeuwarden en aanliggende wijken(wisselende groep). Maar ook schoolkinderen hebben bomen geplant.
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Hoofddoel van dit project is mensen laten ontdekken welke verschillende soorten eetbare planten(bekende en onbekende) geoogst kunnen worden op Friese zeeklei. Daarnaast is het Voedselbos Leeuwarden bedoeld als inspiratie plek van een rijk en eetbaar landschap.
Beginsituatie
De plek in het Leeuwarder Bos heeft de grootte van 2 ha, 0.8 ha is bijna gerealiseerd. Om de randen moeten bessenstruiken. Met de nog in te richten 1.2 ha wordt in november op papier een aanvang mee gemaakt en in maart 2017 wordt gestart met de aanplant. Daarna de afronding met oa een groot Bord waarop alle bomen en struiken zijn aangegeven en omschreven.
Verbeteringen voor de woonomgeving
Er zullen meer mensen het bos bezoeken, nu al komen er steeds meer mensen naar het voedselbos, ook omdat de plek meer dieren aantrekt. Ochtends lopen er reeen rond, er zijn veel soorten vogels. Kikkers en salamanders zij al in de kreken gesignaleerd. Als het voedselbos gereed zijn er mooie spannende wandelpaden, met zit mogelijkheden. De bezoekers mogen vrij plukken, het voedselbos is er voor mens en dier. Er komen nu ook al excursiegroepen en de deelnemers zijn erg enthousiast. Dus voor de woonomgeving ontstaat er een nieuw uitdagend gebied met heerlijk eetbare verrassingen.
Onderdeel van een groter geheel
Ja, ons project maakt deel uit van het Leeuwarder Bos, dat nu grondig wordt aangepakt ivm net de voorjaarstormen in 2014. Vanwege deze z.g. bosrenovatie kregen we een kans om 10% van het bos om te zetten in een Voedselbos.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners van Leeuwarden en omgeving en natuurlijk met name de aangrenzende wijken Bilgaard en Havankpark.
De inwoners van deze wijken worden apart geïnformeerd door middel van hun wijkbulletin.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Als groep(bestuur en grote groep vrijwilligers) gaan we de aanplant volledig zelf doen van het 1.2 ha grote perceel en daarnaast planten we de randen van het al gerealiseerde gedeelte, 0.8 ha groot. De aanplant betreft het planten van de bomen, plaatsen van palen bij de bomen en bescherming plaatsen tegen aanvreten van wild op de stammen. Daarnaast gaan we het terrein afbakenen dmv wilgentakken, ongeveer 30 cm hoog, dit ter bescherming van de bomen en struiken (ivm hekkelen sloten). We(stichtingsbestuur) maken zelf het ontwerp en we doen de aankoop van de bomen en struiken. Later zal het onderhoud door vrijwilligers geschieden onder begeleiding van Doarpstun. We geven ook zelf de voorlichting over dit Voedselbos.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
We besteed alleen het uitgraven van kreken uit
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
N.v.t.
Totale kosten van het project
Euro 18990,00
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja , gemeente Leeuwarden. Advies wat mogelijk is in het bos , wat wel en niet mag. En maandelijks overleg de stand van zaken bespreken
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Eventueel voor bodemonderzoek en indien nodig voor technische oplossingen. Hier komen we later op terug.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Ik heb als aanvrager eerder een aanvraag gedaan voor Stichting Doarpstun Sakkerburen.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We zij heel erg benieuwd naar de ervaringen van de andere deelnemers, met name gericht op hoe overleg met de overheden verloopt. Wat knelpunten zijn en hoe deze zijn opgelost.