Kern
Naam
Tricht
Aantal inwoners
2000
Gemeente
Geldermalsen
Provincie
Gelderland
Deelnemersgroep
Naam
Stichting Dorpshuis Tricht in samenwerking met de Stichting Productiehuis Firma van Gelder
Doelstelling
Het Dorpshuis Tricht VAN, VOOR en DOOR het dorp! Het dorpshuis als het sociaal-cultureel middelpunt van het dorp, wil een belangrijke bijdrage leveren aan het dorpsgevoel en het voorzieningenniveau dat wij als klein bedreigd dorp van 2000 inwoners nodig hebben. Samen zijn we sterk en daarom doen we het samen, met en voor elkaar. Uit principe doen wij al 5 jaar alles geheel met en door vrijwilligers (nu meer dan 140) die in teams zijn georganiseerd. Bewoners maken zo, jong en oud, door die activiteiten kennis met elkaar. Zo ontstaan beginnende vriendschappen en ook zakelijke en zorggerichte contacten en nieuwe vervolgactiviteiten.
Aantal leden
140
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Samen met de vrijwilligers/professionals die in ons dorp wonen en/of werken willen wij als inwoners met dit project een muziektheatervoorstelling maken over de impact van de windhoos die ons dorp in 1967 teisterde. Gekoppeld aan een tentoonstelling over toen en nu. Voor alle inwoners, jong en oud.
Beginsituatie
Wij verzamelen op dit moment verhalen over de gevolgen van de ramp in gesprekken met bewoners die het toen nog hebben mee gemaakt. Deze verhalen gaan we tijdens het repetitieproces vertalen naar toneel- en liedteksten, naar scènes en vormgeving, naar foto's en documenten en aanvullende toelichtingen. Dat doen we vanaf 3 januari 2017 met meer dan 65 vrijwilligers: muzikanten, spelers, bouwers voor decor en techniek, naaisters, historisch geïnteresseerde medebewoners, educatief geschoolde buurtbewoners en nog veel meer.
Verbeteringen voor de woonomgeving
De keuze voor het werken met en vanuit de verhalen van de medebewoners zorgt niet alleen voor een versteviging van het onderlinge contact, van begrip en respect maar ook tot een beter historisch bewustzijn. Tijdens de ontwikkeling van het project komen steeds meer mensen met elkaar in aanraking en moeten met elkaar samen werken. Daardoor komen ook onbekende kwaliteiten van mensen naar boven en dit draagt bij tot een andere waardering, zowel door de medebewoners als het zelfvertrouwen.men werken in deze vorm biedt ook veel plezieren ruimte voor het ontdekken van nieuwe fascinaties. Hobbies, vrienden, activiteiten.
Onderdeel van een groter geheel
Het dorpshuis is de koepel voor veel activiteiten. Ook voor de vrijwilligers die dit initiatief nemen. Vanuit en met het Activiteitenteam. Dit is het tweede project van deze groep vrijwilligers. In 2015 speelden wij "Het water komt", een muziektheatervoorstelling gebaseerd op de verhalen en anecdotes van bewoners rondom de grootste evacuatie ooit: het dreigende water in Rivierenland in januari 1995. Wij hebben dat toen ook gekoppeld aan een educatief project door bewoners op de basisscholen in het dorp en in de regio.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Versterking van het onderling contact, steun bieden en durven vragen aan elkaar, verbetering van kwaliteiten in de amateurkunst door de coaching van de in het dorp wonende professionals, uitbreiding van de netwerken als het gaat om muziek maken (oprichting kleine muziekschool, nieuwe bandjes en orkestjes in het dorp), nieuwe leden voor zanggroepen en koren, nieuwe spelers voor bijvoorbeeld deze tweede voorstelling en ook nieuwe vrijwilligers voor de andere en ook door hen voorgestelde nieuwe activiteiten van het dorpshuis.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Alle werkzaamheden worden door inwoners/vrijwilligers uitgevoerd. Het vertalen van de verhalen naar een script, het componeren van muziek, het repeteren met de spelers en muzikanten. Maken van het decor en de verdere vormgeving voor kleding, publiciteit en dergelijke. Daarnaast werken we met de inwoners van het Historisch Genootschap Tricht aan de opzet van de tentoonstelling. dat doen we samen met hun collega's uit de regio West-Betuwe en het Regionaal Archief Rivierenland en het KNMI.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Alles wordt door de vrijwilligers zelf voorbereid, uitgevoerd en afgerond.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg
Totale kosten van het project
€ 29700
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Wij zijn in gesprek met medewerkers van het KNMI over weer- en klimatologische aspecten. Het KNMI wil heel graag mee werken door bijvoorbeeld onze begeleidende teksten bij de beelden te lezen, herzien en aan te vullen. Ook hun netwerk hiervoor te gebruiken voor contacten met o.a. weeramateurs.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Het zou mooi zijn als we iets zouden kunnen toevoegen aan de tentoonstelling over natuurbeheer en bouwen in de toekomst, gericht op vermindering van de opwarming van de aarde. Op landelijk niveau maar vooral ook op het niveau van een klein dorp, alledaagse organisatie van energiegebruik, waterbeheer en dergelijke. Dat zou een mooie aanvulling zijn van wat wij nu van plan zijn in het onderdeel 'Toekomst' bij de tentoonstelling en het publicitaire gedeelte in de lijn van "Hoe kun je er iets aan doen?" Vertaald in educatief materiaal voor leerlingen maar ook voor volwassen bezoekers.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via enthousiaste inwoners van Geldermalsen die over Kern met Pit hadden gehoord of er iets van hadden gezien.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Mogelijk contact met andere makers van muziektheatervoorstellingen in de geest van onze eigen aanpak: werken vanuit de verhalen van de bewoners. Contact, al dan niet productgericht, tussen vrijwilligers met vergelijkbare interesses in andere buurten,