Kern
Naam
Kattendijke
Aantal inwoners
535
Gemeente
Kattendijke
Provincie
Zeeland
Deelnemersgroep
Naam
Zorgcoöperatie Kadoze
Doelstelling
Het doel van de Kattendijkse Huiskamer is om de leefbaarheid van het dorp te vergroten, de sociale cohesie tussen de inwoners te versterken en eenzaamheid te verminderen. Kadoze wil daartoe verschillende activiteiten organiseren, die toegankelijk zijn ongeacht inkomen, geloof, leeftijd en sociale status. Inwoners worden gestimuleerd om actief te participeren in hun eigen woonomgeving. De Kattendijkse Huiskamer wordt de verbindende factor van het dorp, waar inwoners aandacht hebben voor elkaar en waar het comfortabel wonen is. Kernwoorden hierbij zijn: ontmoeting, herkenning, gezelligheid, participatie, saamhorigheid en verbinden.
Aantal leden
96 personen. Het bestuur van Kadoze bestaat uit 4 personen (vrouwen) en er zijn circa 15 vrijwilligers actief op verschillende gebieden.
Soort
Welzijnsorganisatie
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Het doel van de Kattendijkse Huiskamer is om de leefbaarheid van het dorp te vergroten, de sociale cohesie tussen de inwoners te versterken en eenzaamheid te verminderen. Kadoze wil daartoe verschillende activiteiten organiseren, die hieraan kunnen bijdragen met hulp van onze vrijwilligers.
Beginsituatie
Kattendijke heeft geen enkele openbare voorzieningen meer. Een aantal jaren geleden is de ook de basisschool gesloten. Met de invoering van de participatiewet is Kadoze opgericht om door middel van begeleidende en ondersteunende activiteiten het mogelijk te maken dat mensen langer met plezier in hun vertrouwde dorp en huis blijven wonen. Kadoze is de uitvoering van de oude burenhulp in een modern jasje!
Verbeteringen voor de woonomgeving
De Kattendijkse Huiskamer wordt de verbindende factor van het dorp, waar inwoners aandacht hebben voor elkaar en waar het comfortabel wonen is.
Het doel van de Kattendijkse Huiskamer is om de leefbaarheid van het dorp te vergroten, de sociale cohesie tussen de inwoners te versterken en eenzaamheid te verminderen om inwoners zo lang mogelijk met plezier in het dorp te kunnen laten wonen. Kadoze gaat hiervoor verschillende activiteiten ontwikkelen en organiseren. Inwoners worden gestimuleerd om actief te participeren in hun eigen woonomgeving, nieuwe contacten te leggen en hun sociale weerbaarheid te vergroten. Kernwoorden bij het project 'de Kattendijkse Huiskamer" zijn: ontmoeting, herkenning, gezelligheid, participatie, saamhorigheid en verbinding.
Vrijwilligers zijn voor ons heel belangrijk omdat zij in grote mate bijdragen aan de realisatie van onze doelen en visie!
Onderdeel van een groter geheel
nee, dit is al een groot project voor het dorp!
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle leden van de zorgcoöperatie in Kattendijke. Iedere inwoner van Kattendijke kan lid worden van de coöperatie ongeacht inkomen, geloof, leeftijd en sociale status.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
In 2017 willen we dit project gerealiseerd hebben. Het onderdeel waar we geen invloed op hebben is de dagbesteding zonder indicatie of een dementievriendelijk project. Dit project, waarbij samenwerking met gemeente en andere organisaties plaats vindt, wordt overgeheveld naar de nabije toekomst als er een geschikte locatie kan worden gevonden.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Evenuteel het aanpassen van een ruimte zal worden uitbesteedt.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg
Totale kosten van het project
€ 15.000 voor de inrichting van een ruimte. De huurkosten zijn sterk afhankelijk van de uiteindelijke locatie van het ontmoetingspunt en het aantal openingsuren per week. .
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
We vragen hulp aan inwoners van het dorp, plus de gemeente .
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Wij willen graag een schetsontwerp over het optimaal indelen van de ruimte. Het meest ideale is als er een zithoek kan komen in combinatie met de (bibliotheek)boeken en een vitrinekast.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
In St. Annaland was er een bijeenkomst van de Vereniging Kleine Kernen en een lezing over het opzetten van een zorgcoöperatie. Op die bijeenkomst hebben we informatie gekregen over de “Kern met Pit” projecten.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hopen kennis te kunnen delen met mensen, groepen en/of instellingen die een vergelijkbaar project hebben opgezet. Communicatie is heel belangrijk bij elk project en tips of specifieke workshops hiervoor zijn erg waardevol. Deskundigheidsbevordering en networking vinden wij belangrijk.