Kern
Naam
Het Hooiland
Aantal inwoners
ca 3000
Gemeente
Oost Gelre
Provincie
Gelderland
Deelnemersgroep
Naam
Wijkvereniging Het Hooiland
Doelstelling
Wij willen een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijk Het Hooiland
Aantal leden
bestuur: 8
Soort
Buurtvereniging
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Een - in de wijk centraal gelegen - ontmoetingstuin waar beleving, bewegen en ontmoeten de volle ruimte krijgen.
I.s.m. de basisscholen, peuterspeelzaal en verpleeghuis in de wijk moet de ontmoetingstuin voldoen aan de behoefte van iedereen die woont, leeft of werkt in de wijk het Hooiland.
Beginsituatie
November 2015 is er een wijkenquête uitgegaan waar een prachtige respons op gekomen is. Uit de meeste enquêtes is gebleken dat de wijkbewoners behoefte hebben aan ontmoeten en beleven. Aan een plek waar ze naar toe kunnen om te wandelen, hun kinderen kunnen spelen en om activiteiten te organiseren die passen bij de mensen in de wijk.
Zodoende is het plan ontstaan om een ontmoetingstuin te gaan ontwerpen en creëren op een bestaande centrale plek in de wijk. Op deze bestaande plek is nu al een wijkgebouw, een moestuin, een jeu de boulesbaan en een voetbalveldje. Maar de eerste drie worden omheind met een groot hekwerk. Het nodigt nu niet uit om naar toe te gaan en mensen weten ook niet echt wat er te doen is. Daar zijn we als bestuur ook al heel hard mee aan de slag en hebben onlangs het eerste wijkkrantje uitgebracht met alle informatie rondom de activiteiten en plannen. Dit is 1 middel om mensen in de wijk warm te krijgen voor de vereniging en de te realiseren ontmoetingstuin.
Het totale projectplan - voor die ontmoetingstuin - wordt nu voorgelegd aan instanties die subsidies e.d.. kunnen genereren.
We zijn nu bezig met het schrijven van een projectplan. Hiermee hopen we financiën op te halen voor de uitvoering. In het projectplan is gebruik van de ontmoetingstuin heel erg belangrijk.
Tekeningen voor de complete ontmoetingstuin zijn klaar en de begroting wordt gemaakt op basis van de benodigde materialen en uit te voeren werkzaamheden.
Verbeteringen voor de woonomgeving
In de wijk zijn weinig speelplaatsen en wat er staat is verouderd en slecht onderhouden. Er wordt al een paar jaar om speelplekken gevraagd. Met dit onderdeel denken we een goede start te maken voor het grote geheel waar deze speelplaats van uit maakt.
Door alvast een speelplek te realiseren laten we concreet iets zien dat er werkelijk wat gedaan wordt aan de ideeën en wensen die de bewoners van de wijk hebben.
Onderdeel van een groter geheel
Het grote geheel is een ontmoetingstuin te realiseren op een centrale plek in de wijk. Een van de vele onderdelen in deze tuin zal een speelplek zijn voor de kinderen.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
De bewoners met kinderen van 0-8jr. Maar ook grootouders en andere bewoners. De ontmoetingstuin (en dus ook de speelplek) wordt een plek om elkaar te ontmoeten. Dit is echt wat de wijk nodig heeft!!
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
- We maken een start met de ontmoetingstuin door het verwijderen van het hek om het terrein heen en om grondwerk uit te voeren.
- Samen met wijkbewoners gaan we uitzoeken welke speeltoestellen of speelelementen voor de jeugd van 0-8jr geschikt zijn en geplaatst kunnen worden.
- We gaan de speelplek realiseren: een gezellige en mooie speelplaats met ruimte om te zitten en mooie beplanting om het mooi aan te kleden.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Afgraven grond en storten speelzand
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg
Totale kosten van het project
We schatten in dat we voor de speelplek zo'n E15.000,- nodig hebben.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Bij bepaalde onderdelen van het realiseren van de ontmoetingstuin zullen we hulp inschakelen van deskundigen. Daarbij kun je denken aan het aanleggen van elektra voor de straatverlichting e.d. Ook het ontwerp van de ontmoetingstuin is gedaan door een architect.
Maar de uitvoering zal zoveel mogelijk gedaan worden door de vrijwillige inzet van wijkbewoners. Zo creëren we betrokkenheid en houden we het dichtbij de wensen en behoefte van de wijkbewoners. Uit de enquete is ook gekomen dat diverse mensen zich hiervoor willen inzetten zij worden dan ook betrokken bij dit plan.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Dit is waarschijnlijk niet nodig omdat we momenteel al de nodige professionele ondersteuning krijgen vanuit de gemeente en ook vanuit een plaatselijke onderneming die zich inzet voor leefbaarheid in de buurt.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via Facebook zag ik het voorbij komen en we werden nog getipt door onze ondersteuner vanuit de gemeente!
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We hopen advies te krijgen hoe we zoveel mogelijk de hele wijk kunnen betrekken bij dit soort plannen. Dat de ontmoetingstuin in de wijk staat maar VAN de wijk is! We willen graag dat wijkbewoners zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid in