Kern
Naam
Dauwendaele
Aantal inwoners
Ruim 6.000
Gemeente
MIDDELBURG
Provincie
Zeeland
Deelnemersgroep
Naam
Stichting Gemeenschapstuin CitySeeds
Doelstelling
Bij CitySeeds verbouwen vrijwilligers groenten voor mensen die te maken hebben met armoede. We overwegen uitbreiding van de groep afnemers via betaalde abonnementen. Hierdoor verdwijnt het stigma van de afnemers. Vrijwilligers zijn o.a. mensen met een (tijdelijke) arbeidsbeperking. In een schooltuin ervaren kinderen hoe je groenten verbouwt.
Aantal leden
Er zijn circa 25 actieve vrijwilligers, waaronder de bestuursleden
Soort
Overig
Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
Project
Doelstelling
Inventariseren van alle voorwaarden voor een succesvolle Gemeenschapstuin op de potentiële nieuwe locatie. Doen van onderzoeken. Maken van plannen (ontwerp en werkzaamheden). Voorbereiden van de nieuwe locatie voor het seizoen dat start in 2019. Verkrijgen van alle vergunningen en financiën.
Beginsituatie
De Gemeenschapstuin is gevestigd op een tijdelijk braakliggende locatie voor woningbouw. De verwachting is dat 2018 het laatste jaar is dat deze kan worden gebruikt. De nieuwe locatie bestaat nu uit grasvelden, struiken en bomen tussen flatgebouwen. Deze locatie kan in principe permanent in gebruik worden genomen en biedt dus meer perspectief voor de toekomst.
Verbeteringen voor de woonomgeving
De vestiging van een gemeenschapstuin biedt de bewoners van de aanliggende flats een eenvoudige mogelijkheid om in de buitenlucht actief te zijn en te voorzien in groenten voor mensen die te maken hebben met armoede en voor eigen gebruik. Het activeren van de bewoners draagt bij aan hun gezondheid door meer bewegen, gezondere voeding en zingeving. Dit zijn tevens doelen van het gemeentelijke project Dauwendaele Vitaal.
Onderdeel van een groter geheel
De vestiging van de gemeenschapstuin kan worden gezien als een onderdeel van het gemeentelijke project Dauwendaele Vitaal. Er bestaan al verbindingen met andere initiatieven in de wijk en met de scholen. Het kan tevens leiden tot stadstuinbouw in meer wijken van Middelburg.
Bewoners die voordeel bij het project hebben
Inwoners van Walcheren die met armoede te maken hebben. Alle flatbewoners rondom de tuin. De scholieren en hun ouders.
Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Contacten leggen met gemeente, woningbouwcorporatie, welzijnsorganisaties, buurtverenigingen, bewonersverenigingen e.d.. Voorwaarden in kaart brengen. Plannen ontwikkelen en voorleggen en aanpassen. Bodemonderzoek, grondverbetering, enz. Verwerven en inrichten van verblijfsruimten voor vrijwilligers. Inrichten paviljoen met uitgifteruimte. Inrichten opslagruimten. Voorlichting over de nieuwe situatie. Bijzondere aandacht vraagt ook het idee om met betaalde abonnementen te gaan werken.
Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Ontwerpen maken. Adviezen inwinnen. Aanleggen drainage. Bouwen van een paviljoen.
Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg
Totale kosten van het project
Adviezen 5.000, Aanleggen drainage 20.000, Bouwen paviljoen 100.000. Totaal 125.000.
Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja. Zoveel mogelijk van bewoners, organisaties in de wijk. Ook de gemeente, Fooddelta Zeeland, scholen, hogeschool en universiteit, enz.
Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Ja. Een vergelijking tussen kwaliteiten van huidige en potentiële nieuwe locatie is nodig voor de besluitvorming. Schetsontwerp moestuin. Inrichtingsplan. Ontwerp paviljoen.
Kern met Pit
Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Media en kennissen.
Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
Planontwerp voor inrichting van de nieuwe locatie, waaraan een aantal lastige aspecten zitten. Bemiddeling naar instanties en fondsen.