Pluktuin Lageweg

Joke Beukema 17-10-2020
832 keer bekeken 0 reacties

Hieronder vind je het overzicht van alle trofeewinnaars van 2021 die 25 juni kans maken op de Gouden Pit!
Tip! Kun je de filmpjes niet meteen zien? Wijzig dan je cookie-instellingen.

Wil je de projecten ontmoeten? Kom naar het 'We doen het samen!' festival op 25 juni. Zin in inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante (online) workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven? Kom, dan doen we het samen! 

Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen door het plaatsen van picknickbanken, schenken van thee/koffie en het geven van informatie over biodiversiteit.

Pluktuin Lageweg

Aan de rand van het dorp Bedum hebben we een bloemen Pluktuin gecreëerd. De tuin is gelegen op een weilandje omzoomd door bomen en slootjes. Er zijn akkertjes gemaakt waarin zowel eenjarige bloemen, vaste planten, grassen en struiken zijn te vinden. Ook is er een kleine boomgaard met aardbeien en bessenstruiken. Bezoekers kunnen zelf de bloemen plukken en er is koffie en thee voor diegenen die graag nog even willen nagenieten op een van de vele zitjes in de tuin.
De Pluktuin wordt gerund en onderhouden door een groep vrijwilligers die op verschillende manieren hun talenten inzetten. Dat kan zijn in het onderhouden van de tuin zelf , het geven van een stukje voorlichting of de verkoop van de bloemen. 
Bij het telen van de planten worden geen pesticiden of kunstmest gebruikt. De bloemen in de tuin zijn met name soorten die bijen en vlinders aantrekken. Door de aanwezigheid van houtwallen, hagen,insectenhotels, bosranden en een grote composthoop voelen insecten, vogels en dieren als de egel zich ook thuis.
De sfeer is ongedwongen wat maakt dat mensen hun bezoek vaak als rustgevend ervaren. Dat is ook wat we graag willen zijn, een plek om even bij te komen.
We proberen onze duurzame manier van tuinieren uit te dragen door voorlichting te geven aan bezoekers, maar ook aan kinderen in de basisschool. Vaak nemen bezoekers ook hun kinderen mee. Waar anders mogen kinderen zelf hun bloemen plukken?  Bloemen waar je gerust je neus in kunt steken en je verrast wordt door de geuren. Zelf ervaren? Je bent welkom!

Kern

Naam
Bedum (voormalige gemeente)

Aantal inwoners
10.0000

Gemeente
Gemeente het Hogeland

Provincie
Groningen

Deelnemersgroep

Naam
Pluktuin Lageweg Bedum

Doelstelling
Het creëren van een duurzame, uitnodigende tuin om daarin mensen bij elkaar te brengen , daarin samen te werken, te ontspannen, elkaar te ontmoeten en meer in contact te brengen met bloemen en natuurlijke manieren van tuinieren zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest.

Aantal leden
25

Soort
Overig

Met welke kennis zouden jullie andere initiatiefnemers kunnen helpen?
In het afgelopen jaar hebben we veel kennis opgedaan omtrent het biologisch kweken van snijbloemen. Daarnaast hebben we inmiddels veel ervaring gekregen in het opzetten van een project waarbij, naast het runnen van een tuin ,ook het openstellen voor publiek werd georganiseerd (bloemenverkoop, ontmoetingsplek, voorlichting etc)

Hoe kunnen andere initiatiefnemers contact met jullie opnemen?
joke.beukema@ziggo.nl

Project

Doelstelling
Bevorderen van bekendheid en de tuin een meer educatief karakter geven. Naast het realiseren van een pluktuin met snijbloemen willen we de mogelijkheid om langer te verblijven bevorderen door het plaatsen van picknickbanken, schenken van thee/koffie en het geven van informatie over biodiversiteit.

Beginsituatie
De tuin is in basis al aangelegd en bestaat uit een gedeelte met bloemperken en een deel met fruitbomen en bessen. Er staat een schaftkeet voor de vrijwilligers, er staan 2 IBC watertanks. Er zijn geen water en elektriciteitsvoorzieningen aanwezig.De tuin wordt aan 2 zijden begrensd door sloten. Er is al een plukseizoen geëxperimenteerd om te bekijken of er voldoende behoefte was in de omgeving aan een dergelijke plek. De belangstelling was ver boven verwachting en met de ervaringen van het afgelopen seizoen zouden we een bredere opzet willen maken voor het volgende jaar.

Verbeteringen voor de woonomgeving
In de wijde omgeving is er geen openbare pluktuin voor bloemen. Dit project levert wekelijks samenkomsten op in verband met het tuinieren. In het weekend is de tuin open voor bezoekers. Zij kunnen de tuin bezichtigen, gebruik maken van de zitjes in de tuin en/of tegen een kleine vergoeding een bosje bloemen plukken. In de tuin kunnen bezoekers meer informatie vinden/krijgen over de gekweekte soorten, voorkomende dieren en deze manier van tuinieren. Ook in tijden van Corona waarbij mensen afstand tot elkaar moeten houden, is het een plaats waar men naar toe kan komen zonder gevaar voor besmetting. Ook voor de oudere bewoners en de meer kwetsbaren is dit een verrijking. De tuin werd in het afgelopen seizoen tevens gebruikt voor andere doeleinden (repetities koor, plaatselijke BBQ etc) Naast het maatschappelijke doel, draagt de tuin ook bij aan de vergroting van de biodiversiteit , is het een voorbeeld van duurzaam tuinieren en proberen we anderen te enthousiasmeren voor vergroening van onze eigen leefomgeving. Op scholen geven we buitenlessen en ook op de tuin kunnen klassen natuuractiviteiten uitvoeren over waterleven, bloemen, insecten en vogels.

Onderdeel van een groter geheel
Het grotere geheel is de pluktuin zelf. Daarin willen we in dit project graag verbeteringen aanbrengen

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Alle bewoners, omdat de tuin toegankelijk is voor iedereen. Zelfs voor voorbijgangers want de vele bloemen zorgen landschappelijk voor een verfraaiing. De tuin is goed zichtbaar vanaf de weg. De tuin is toegankelijk voor mensen in een rolstoel of een scootmobiel. De tuin wordt veel bezocht door bezoekers die kinderen meenemen. Kinderen zijn dol op het plukken van bloemen. Dit is voor hen op andere plaatsen meestal niet toegestaan. We geven buitenlessen op scholen en ontvangen ook groepen met kinderen op de tuin zelf. Verenigingen hebben gebruik gemaakt van de tuin.

Zelfwerkzaamheid

Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
Binnen de werkgroep zijn mensen actief vanuit diverse disciplines en met uiteenlopende talenten. Dit maakt het mogelijk dat we waarschijnlijk alle werkzaamheden zelf kunnen uitvoeren. Voor het bouwen van een overkapping moeten we misschien ook hulp buiten de werkgroep vragen. Het informatieve onderdeel (de naambordjes, de informatieborden) en de bankjes willen we als eerste aanpakken. De Pluktuin is geen commerciële organisatie. Met het geld dat wordt verkregen door de verkoop van bloemen worden bloemzaden, gereedschappen en overige kosten betaald. Grotere uitgaven kunnen hiervan niet worden bekostigd. In de zomerperiode wordt een landelijke markt georganiseerd waar we ook andere ondernemers en bewoners bij elkaar te brengen. Hier vind je stands met bijvoorbeeld duurzaam geteeld voedsel, tweedehands boeken, antiek en curiosa, zelfgemaakte jams/ijs en ambachtelijke gemaakte materialen.

Fasen en onderdelen die de groep gaat uitbesteden
Indien nodig vragen wij advies en ondersteuning bij het bouwen van de overkapping

Gemeentelijke vergunning of toestemming noodzakelijk
Ja - In overleg

Totale kosten van het project
€2000

Hulp van buitenstaanders noodzakelijk
Ja, misschien voor het ontwerpen van de informatieborden en bij het bouwen van de overkapping

Ondersteuning van ARCADIS noodzakelijk
Misschien kunnen zij ons adviseren over een passende overkapping en bij een ontwerp hiervoor.

Kern met Pit

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Kern met Pit
Via het dorpshuis waar de folder Kern met Pit ligt.

Welke kennis en advies hopen jullie van Kern met Pit te krijgen
We willen de groep vaste vrijwilligers graag beter vormgeven/neerzetten. Misschien kunnen we hierover advies krijgen.

Afbeeldingen

Stem op Pluktuin Lageweg voor de Gouden Pit

Pluktuin Lageweg Bloemen beleven

Inrichten groen

 • Joke Beukema 24 May 2022
  De promotiefilm voor de "We doen het samen" dag is klaar. Nu gaan we ons richten op de buitenactiviteiten met kinderen op de Pluktuin volgende maand.
 • Joke Beukema 23 May 2022
  We hebben in april 3 delen van de tuin afgeplagd om daarop weidemengsels uit te zaaien van met name inheemse bloemensoorten. Omdat het voorjaar zo droog is moeten deze delen vrijwel dagelijks worden besproeid.
 • Joke Beukema 23 May 2022
  Logboek 2022 In de maanden januari, februari en maart zijn we op meerdere zaterdagen aan het werk met de bosrand. Ook de wilgen aan de slootkant krijgen een beurt. Na de stormen in deze winter is er het een en ander om gegaan of zijn delen van bomen afgebroken. Met meerdere vrijwilligers waren we sowieso al van plan om de bosrand wat uit te doen om ook de onderliggende begroeiing meer kans te geven. In januari wordt een nieuw beplantingsplan voor de pluktuin gemaakt. Vanaf half februari beginnen we opnieuw met het zaaien van de bloemzaden. We doen een oproep voor vrijwilligers om de groep nog wat uit te breiden. Hierop komen meerdere reacties, wat erg fijn is. Via de biologische pluktuin in de buurt kunnen we veel compostrijke tuinaarde afnemen. We voorzien alle perken royaal van een dikke laag aarde. Uiteindelijk levert ons dit veel tijdwinst op bij het gemak waarmee we nu kunnen planten en zaaien. Eind april kopen we enkele nieuwe robuuste picknicktafels van het gewonnen geld. Enkele dagen later schaffen we ook tuingereedschap aan op accu's (kettingzaag, grastrimmer en heggenschaar) Er wordt hard gewerkt, maar het wordt weer prachtig allemaal. Op een basisschool geven we enkele buitenlessen. We zaaien verschillende zaden (lathyrus, goudbloemen en zonnebloemen) en planten deze later met de kinderen uit rond de school. In juni krijgt dit project een vervolg op de pluktuin zelf. Daar zetten we een circuit uit met diverse opdrachten zoals: slootwateronderzoek (met behulp van zoekkaarten, emmers en netjes) , insecten van dichtbij (fotograferen van verschillende insecten, werken aan insectenhotel), bloemen plukken en nader bekijken (vorm, kleur, geur en naam) , wat vliegt en fluit daar (vogels in en rond de tuin) Hiervoor zijn meerdere data in juni en juli gepland.
 • Joke Beukema 08 December 2021
  7 december: De website is klaar!!! Hier krijg je een goede indruk van onze tuin. www.pluktuinlageweg.nl
 • Joke Beukema 05 December 2021
  Logboek 2021 PLUKTUIN LAGEWEG SEPTEMBER 2020-JANUARI 2022 We maken keuzes voor het nieuwe seizoen. Welke zaden bestellen we en waar willen we ze laten groeien? Wat kapot is gegaan wordt gerepareerd, nieuwe naambordjes worden gemaakt. We gaan alvast op zoek naar mooie vazen voor de vaasjesdag. We schrijven ons in voor het Kern met Pit project en maken een beleidsplan. FEBRUARI 2021 Vanaf half februari weer gestart met de eerste zaaibakken. Ook de meerjarigen worden nu geplant. Bij ons woonhuis bouwen we een kas. Het is een beste klus. Wat fijn dat familie en vrijwilligers hierbij willen helpen. MAART 2021 Het voorzaaien in bakken gaat de hele maand door. Half maart worden op de tuin de BIG Bags met biologische tuinaarde bezorgd. We plaggen aarde af met een gehuurde zodensnijder om enkele akkertjes te verbinden. Dit levert ons meer ruimte op voor planten in de tuin. Collega Lars Seekles van de groente pluktuin helpt met het frezen van de akkertjes. Met behulp van de vrijwilligers maken we de akkers klaar om te beplanten. Dit betekent goede tuinaarde mengen met de vette klei. Op sommige akkers moet ter plekke worden ingezaaid. Dan moet de aarde fijn van structuur zijn gemaakt. APRIL 2021 We zaaien deze maand ter plekke op de koude grond. Het is een extreem koud voorjaar. In de kas plaatsten we nieuwe stellingen. Het in elkaar zetten is nog een hele klus. De eerste zaailingen kunnen worden verpot. Vrijwilligers helpen hierbij. Halverwege de maand staan steeds meer bakken met verpotte planten in de nieuwe kas. Op de tuin hebben we inmiddels enkele akkers ingezaaid. We vullen de watertanks. De ingezaaide akkers moeten worden bewaterd. In de school start ik met kinderen het zaaiproject. In bakken zaaien we verschillende soorten eenjarigen waaronder cosmea en wederik. Ze leren veel over zaden en planten en ervaren in enkele weken hoe de zaden zich ontwikkelen tot plantjes. MEI 2021 Er meldt zich een nieuwe vrijwilligster aan. Heel fijn met al het plantwerk dat gaat komen! In de kas zet ik de dahlia’s alvast in potten met aarde zodat ze kunnen uitlopen. De kas staat nu helemaal vol. Met het schoolproject gaat het goed. De kinderen verpotten ieder de plantjes in beschilderde aardewerken potjes. Het gaat een cadeautje worden voor moederdag. De excursie naar de Pluktuin kan in het kader van dit project niet doorgaan. We kunnen het risico (vanwege Covid) niet nemen om meerdere kinderen onder te brengen in één auto die dan ook nog vaak door een opa/oma wordt bestuurd. Halverwege mei (na IJsheiligen) kunnen de eerste planten de grond in. We bedekken de akkers waar de eenjarige planten komen met worteldoek. Hierin brandden we gaten met behulp van een onkruidbrander en een conservenblik. Het gras in de boomgaard wordt gemaaid en afgevoerd naar een plek in de tuin waar het kan drogen (dit doen we tweemaal per jaar) Bovenop het bijenhotel zaaien we verschillende zaden in. De begeleiders van Kern met Pit bezoeken ons. Het is de natste meimaand ooit, het valt niet mee om alles de grond in te krijgen. JUNI 2021 Juni begint gelukkig zonnig. Manlief heeft gezondheidsproblemen en wordt begin juni geopereerd. De temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. We moeten de tuin geregeld bewateren. We kopen een grastrimmer met accu om de randen van de perkjes te bewerken. Hieronder willen de slakken zich graag schuilhouden. We vullen het tuinmeubilair aan en kopen enkele tweedehands rieten stoelen via internet. Contact met de melkfabriek van Campina: we mogen het weiland naast de tuin gebruiken als parkeerplaats voor de auto’s deze zomer. Dit omdat de smalle weg waarlangs de tuin is gelegen deze zomer druk zal zijn. De grote weg langs het Boterdiep wordt gedurende de zomermaanden afgesloten. Gedurende de maanden mei, juni en juli repeteert het kamerkoor Tutti Cantano op de tuin. Binnen zingen is vanwege Covid nog niet toegestaan. JULI 2021 De maand begint met een foto-shoot van Marketing Groningen met de aftrap van de toeristen campagne “Gelukkig ben je in Groningen” Bij de aftrap worden de nieuwe boekjes gepresenteerd (3 stuks met elk een route) Off the beaten Tracks met daarin onontdekte plekjes in de provincie. De Pluktuin wordt beschreven in Route Oost. Het hele seizoen onderhoudt Hero met hulp van enkele vrijwilligers de bosranden. De gesnoeide takken worden gevlochten tot een prachtige afscheiding aan de randen van de tuin. De tuin gaat open op 10 juli. Eerder lukte dit niet door het te koude voorjaar. We plaatsen het nieuwe aankondigingsbord vooraan in de tuin. Het plukseizoen is weer begonnen: HEERLIJK! We plannen een Landelijke Marktdag voor de volgende maand en gaan druk bezig met de voorbereidingen. AUGUSTUS 2021 Het regent veel en daarom openen we de tuin ook af en toe buiten het weekend om. De voorbereidingen voor de markt zijn in volle gang. Er hebben zich inmiddels zo’n 21 standhouders gemeld met onder andere brocante, kunst, boeken en lekkernijen. Twee dagen voor de markt wordt ik plotseling opgenomen met een netvliesloslating en moet geopereerd worden. Wat geweldig dat er dan de hulp is van familie en vrijwilligers. De dag was een geweldig succes en werd bezocht door zo’n 350-400 mensen. Eind van de maand werd begonnen met de overkapping. We hebben besloten deze toch in het bos te plaatsen. In de wintermaanden willen we er het tuinmeubilair onder opbergen. Dit staat gedurende deze maanden dan iets minder in het zicht. Augustus is een topmaand wat betreft de bloemen. Vooral wanneer vele mensen weer terugkomen van de vakantie wordt de tuin zeer goed bezocht. Op de tuin wordt een High Tea georganiseerd. De reacties zijn zeer positief. De aanvraag is groter dan er plaatsen beschikbaar zijn. Via Social Media is duidelijk te merken dat we er steeds meer volgers en fans bij hebben gekregen. SEPTEMBER 2021 Het plukseizoen loopt langzamerhand ten einde. We zetten de overkapping in de beits en geven de keet een verfbeurt. We schaffen hiervoor een schuurmachine op accu aan. Na de vaasjesdag sluiten we het seizoen voor de klanten. Voor ons is het tuinwerk dan gelukkig nog niet voorbij. Bij de plaatselijke fietsenzaak betrekken we karton en bedekken hiermee de perkjes samen met een laag compost en een laag gevallen blad. De uitgebloeide planten gaan op de compostbult voor een nieuwe compostvoorraad voor het volgende jaar. Door de tuin gaat een van de (huis)egels. Minstens net zo goed als de loopeend. Ze hebben dit jaar geweldig veel slakken gegeten. We verzamelen dit jaar vele zaden om te gebruiken voor het volgende seizoen voor onszelf en voor eventuele liefhebbers/bezoekers van de tuin. Online kopen we de zaden die we voor het volgende jaar willen zaaien en nu nog niet hebben. OKTOBER 2021 De boomgaard wordt ditmaal traditioneel geseisd. Een prachtig gezicht. Door de vele regen wordt de tuin moeilijker begaanbaar. We spreken af met iemand van de gemeente. Hij adviseert ons over het onderhoud van de bosrand , wat we moeten weghalen en snoeien om de diversiteit te bevorderen. Binnenkort gaan we hiermee starten. We zijn al enige tijd bezig met het maken van een website. Het is veel werk en mede door een drukke periode in mijn baan, gaat het allemaal niet heel snel. De verwachting is dat we dit begin december online kunnen zetten.

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partner

Lokale partners

   

 

Facebook

#kernmetpit

 

{"tabBasic":{"type":"twitter","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"documentsDisplayType":"folders","twitterType":"query","twitterQuery":"kernmetpit","twitterLanguage":"nl","listIcon":"icon-twitter","topn":"2","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"autoHide":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":false},"layout":{"showDescription":true,"showAuthor":true,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"}}

 

 
Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.